Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 31. elokuuta 2021

Syyllinen vai syytön

Tänään on supermälsä päivä. Lähden nimittäin aamusta ajamaan kohti Jyväskylää ollakseni oikeudessa syytettynä kello 14. Siellä yritän selittää miksi kävin rakentamallani ja Liisan kanssa omistamallani Syrjäntakasella ilman lupaa.

Paikka on täynnä rakkaita muistoja ja sinne jäi aikoinaan Liisalle sekä lapsille paljon iloa tuonut käsinpoljettava polkupyörä. Muistan kuin eilisen kuinka lapset huristivat sillä pitkin teitä ja jotkut vanhemmat sitä paheksuivat. Lapsia oli kyydissä välillä niin paljon, että kaikkia ei kunnolla edes näkynyt. 

Eräänä päivänä jotkut vanhemmista olivat kotimme oven takana ilmeet tiukkoina sanoen, ettei ole sopivaa antaa lasten leikkiä vakavalla asialla. Liisa istui vieressäni pyörätuolissa kuunnellen aikuisten murhetta ja kysyi viimein, että miksi haluatte kieltää lapsilta tämän paljon riemua tuottavan hauskanpidon?

Kun murhetta kantaneet aikuiset kävelivät selät käännettyinä pois kotimme ovelta, pohdin Liisan kanssa, että ajattelivatko he ehkä myös niin, että liikuntarajoite tai -vamma voi tarttua penkistä. Tapaus oli surullinenkin, sillä luulen, ettei heistä kukaan ymmärtänyt kuinka paljon he loukkasivat Liisaa, joka oli löytänyt pyörätuolistaan käsin aivan uuden yhteyden lapsiin. 

Ehkä vanhemmat pääsivät silti haluamaansa lopputulokseen kieltämällä lapsiaan leikkimästä "kolmipyörän" kanssa. Joten sen jälkeen poikamme Marko kurvaili sillä välillä yksin ja välillä Liisan kanssa saksanpaimenkoiramme kulkiessa vieressä. Pyörätuoli oli myös samalla tavalla hyvin suosittu ja Liisan sylissä ja yksinkin moni lapsi huristeli sillä pitkin kotimme käytäviä Puuppolan Kalliomäessäkin.

Kun Liisa kuoli, jäi kolmipyörä unohduksiin Syrjäntakaselle. Kunnes eräänä päivänä minulla olisi ollut tälle Elämän tähden ry:n omistamalle liikkumisen välineelle uusi käyttö. Lapsuuden kaveristani oli tullut Hyrylässä käytännössä kotinsa vanki.

Kolmipyörän noutomatka poiki kuitenkin kaikkien aikojen farssin ja oikeudenkäynnin, jonne menen tänään selittämään miksi olin antamassa ystävälleni mahdollisuuden päästä vaikkapa päiväoluelle ja muiden joukkoon. On olemassa sanonta, että joku kääntyisi haudassaan. Luulen tämän olevan sellainen asia, jossa Liisa niin tekisi. 

Ei kommentteja: