Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 15. elokuuta 2021

Pienten asioiden lisäksi seuraan suurempiakin asioita, osa 1

Eilen sai puolue nimeltään Perussuomalaiset historiansa ensimmäisen naispuheenjohtajan selvin numeroin. Mukavaa heille, sillä veikkaan sen vakiinnuttavan aseman merkittävänä vaikuttajana Suomen historiassa. Paljon onnea Riikka Purra minultakin. Sanna Marinilta onnitteluiden irtoaminen kesti kuusi tuntia, minulta vielä kauemmin. 

Kyseisen puolueen historia on värikäs eikä siitä ole kansaa liikuttavia tai vähintään kiinnostavia käänteitä puuttunut. Juuret ovat Maalaisliitossa, josta myöhemmin tuli Keskustapuolue ja sen jälkeen Suomen Keskusta. Mutta kaikki eivät sille tielle mahtuneet, vaan kylkeen syntyi Suomen Pientalopoikien Puolue, joka muutti pian nimensä Suomen Maaseudun Puolueeksi. Alun kaksi värikkäintä ja suurta suosiota nauttinutta poliitikkoa olivat Tunturimopedilla puhujamatkoja tehnyt Eino Poutiainen sekä Veikko Vennamo, joka lienee ainut kansanedustaja, joka on kannettu Eduskunnan istuntosalista ulos.

Sittemmin nimi vaihtui Perussuomalaisiksi ja puikkoihin tuli Timo Soini. Josta ei ehkä olisi koskaan tullut edes kansanedustajaa ilman Tony Halmetta, sillä vuoden 2003 eduskuntavaaleissa jytisi. Television Gladiaattorit ohjelmasta tunnetuksi tullut "Viikinki" Halme sai Helsingissä kertaheitolla uskomattomat 16 390 ääntä. Tonyn tuoma noste veti eduskuntaan myös perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin, joka siihen asti oli ollut melko tuntematon politiikan marginaalihahmo.

Veikko Vennamon poika Pekka ja sukunimikaimani Timo ovat itselleni ykkösluokan esimerkkejä kuinka "rötösherrajahtaajista" tulee herroja. Pekasta Postin pääjohtaja ja Timosta liituraitaherra muuten vaan. Joka ei lopulta mahtunut enää itse sorvaamaansa astiaan. Kun hän ei demokraattisessa äänestyksessä saanut mieleistään puheenjohtajaa Persuille, vei hän mukanaan kaikki ministerit ja perusti ryhmän Siniset. Se tappoi käytännössä heidän kaikkien poliittisen uran eikä yksikään tainnut saada kansalta uutta valtakirjaa Arkadianmäelle.

Google on oiva väline, sillä laitoin hakusanoiksi "Vennamo kääntyisi haudassaan". Jos siellä tosiaan voisi kääntyillä, ei Veikko juuri muuta ehtisi tehdä. Eikä vähiten Timo Soinin tekemisistä ja Isä-Veikon sanotaankin pohtineen onko hän pitänyt käärmettä sylissään. Siirtolaisena Veikko oli nimittäin EU-myönteinen ja suhtautui maahanmuuttoonkin aivan toisin kuin Persut nykyään.

Tölviä istuvaa puheenjohtajaa entisten toimesta onkin kohta perinne, sillä raskain sanankääntein myös Timo Soini sanoo Jussi Halla-ahosta. Että hän erosi koska ei ole poliitikko eikä kestä paineita. Tosiasiassa Halla-aho teki mitä lupasi ja pelasti puolueen, jonka Timo Soini viime työnään yritti repiä palasiksi. 

Ei kommentteja: