Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 4. heinäkuuta 2021

Väärien valintojen asiantuntija * 332

Minilomamme Viron pääkaupunkiin sai eilen päätöksensä. Oli mukavaa, vaikka matka oli omalla laillaan ainutlaatuisen alakuloinen. Jo siksikin, etten matkaa enää yhdessä Päivin kanssa, en Tallinnaan, en Thaimaahan enkä edes huomiseen. Se on yksi elämäni suurimmista epäonnistumisista.

Alakuloinen vire oli läsnä muutenkin, sillä kävelimme Tallinnan katuja 10 kilometrin verran. Turisteille tarkoitetuista liikkeistä ja muista palveluista Vanhassa kaupungissa oli suljettu ehkä 80 %. En voinut olla ajattelematta kuinka paljon murhetta onkaan viruspandemian vuoksi liiketilojen ovien takana, sillä ne pitävät sisällään muutakin kuin tiskien takana usein ystävällisesti hymyilevät asiakaspalvelijat. Monella on puolisot, lapset, ehkä isovanhemmatkin vastuullaan, velkaa kodista ja niin edelleen.

Vain harvan ihmismaailma pyörii ilman rahaa jotain viidakon alkuperäiskansaa lukuunottamatta. Mutta on myös niitä, joihin korona ei juuri yllä. Heitä ovat esimerkiksi lähes kaiken menettäneet päihdeongelmaiset. Kuljinkin aikoinaan pitkän siivun heidän ja kodittomien keskuudessa. Monet saavat rahansa asumiseen, ruokaan, vaatteisiin ja sairaudenhoitoon yhteiskunnan maksamista erilaisista toimeentulo- ja asumistuista, työttömyyskorvauksista sekä eläkkeistä. Korona ei heihin juuri yllä, vaan elämä pyörii kuten ennenkin.

Monelle on kirjaimellisen kuvainnollisesti totta, että vaikka maailma räjähtäisi ympäriltä, mutta oman jakkaran jalan juuressa viinipullo pysyy ehjänä, ei elämästä ole lähtenyt mitään tärkeää. Voisikin sanoa, että mitä huonommin menee oravanpyörässä olevilla hyväosaisilla, sitä paremmin heihin verrattuna menee entisaikojen kaltasillani.

Tapasin laivalla myös jo vuosia Espanjassa asuneen suomalaismiehen. Hän oli neljässä päivässä ajanut kahdeksan maan läpi eikä ollut törmännyt kertaakaan koronaan liittyvään kontrolliin tai rajotteiseen. Ehkä Suomen seuranta ja valvonta tämän osalta onkin yksi tarkimmista. Vuosaaren tullipisteen läpi ei ilman rokotuksia tai todistusta sairastetusta taudista olisi päässyt Helsinkiin seuraamuksitta. Pidän tätä hyvänä asiana, sillä pienen pieni öttiänen on vienyt virallistenkin tietojen mukaan tähän päivään mennessä yli neljä mijoonaa ihmistä manan maille. Voimme vain arvella todellista kuolleiden määrää. 

Ei kommentteja: