Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 19. toukokuuta 2021

Väärien valintojen asiantuntija * 286

Lopetettuani veljeilyn viinan kanssa yli neljäkymmentä vuotta sitten, kulki elämäni suurin osa edelleen päihteiden ja niiden käyttäjien parissa. Sillä viina oli ainut asia, josta tiesin tarpeeksi tai ainakin niin paljon, että siitä oli ammatiksi asti.

Taival toi paljon kavereita, ystäviä ja tuttuja, mutta myös herneen tai hernepensaan klyyvariinsa vetäneitä. Joista joku oli ja on yhä riippuvuudessaan itsekkyyttä täynnä minuakin enemmän.

Silti he eivät saa omia eivätkä muiden asioita niin solmuun, etteikö heillekin riittäisi ymmärtäjiä ja violettitukan silittäjiä.

Myös minä olen ymmärtäjä, mutta he eivät kestä sitä, vaan kilahtavat kukin tavallaan. Sillä kanssani tulee usein piste vastaan, jolloin myötäeläminen heidän ehdoillaan on osaltani loppu. Mutta ei heitä silti mikään järjellä selitettävä voima pysäytä. Siinä eivät paina työpaikat, vanhemmat, puoliso tai lapsetkaan mitään. Kaikki uhrataan, jotta oma pää pysyy sekaisin. Kunnes kuolo korjaa ja haudalla seisoo ehkä oma äiti ja tytär toivottamassa hyvää matkaa. He uhraavat kaiken itsekkyyden alttarille voidakseen jatkaa sumuista ja harhaista elämää loppuun saakka. He ovat laillani väärien valintojen asiantuntijoita, mutta eivät pysty kääntämään sitä voimavaraksi.

Kerran tuli mainittu piste vastaan monta vuosikymmentä tuntemani, kaiken tietävän kanssa. Joka elää ikuista lapsuuttaan kasvamatta kai koskaan aikuiseksi muuten kuin kooltaan ja iältään. Hän jakaa pahaa oloaan huitoen henkilökohtaisuuksiin meneviä solvauksia netissä Don Quijoten lailla puolen tusinan profiilin takaa. Jotka kaikki ovat välillä Facen toimesta boikotissa tai muuten jäähyllä.

Mutta silti nämä uuden sukupolven kaikkitietävät, joita kutsun karvattomiksi violettitukiksi koska he menevät viestittelyissään liikaa asiattomuuksiin, ovat minulle tärkeitä ja rakkaitakin. Sillä tiedän mitä on kaipuu, kun sydämen salaisissa sopukoissa toivoisi jonkun rakastavan edes vähän sellaisena kuin on vaatimatta mitään. Mutta se vaatii läheisiltä sitäkin enemmän, sillä itsekkäässä maailmassaan sitä kovemmin rikki mennyt lyö takaisin, mitä enemmän toinen yrittää välittää.

Yhtenä päivänä sain yhden episodin päätteeksi uuden, pilkaksi tarkoitetun määritelmänkin. Olen "setämies". Joten selvitin itselleni mitä kaikkea netin mukaan onkaan tämä setämies. Ehkä olen kaikkea sitä.

Ei kommentteja: