Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 4. toukokuuta 2021

Väärien valintojen asiantuntija * 271

Reipas vuosikymmen aiemmin makasin Meilahden sydänvalvomossa infarktin saaneena ja hengenlähtö oli tosi lähellä. Sairaalan vuoteessa tein eletyn elämäni inventaariota ja suunnittelin tulevaisuutta. Päätin, että jos selviän muuten kuin jalat edellä ulos, hyppään tavalla tai toisella talouden oravanpyörästä. Halusin irti vankilasta, jonka nimi on raha. Tahdoin pois maailmasta mitä säätelee tilinpäätös, tulos ja tase. 

Aloin etsiä väylää eloni leppoistamisvaiheeseen. Itselläni ei ollut mitään tietoa siitä, että kyseessä oli jo isossa maailmassa jalansijaa saanut ilmiö. Downshifting eli downshiftaus tai leppoistaminen, jota voi sanoa myös elämän kohtuullistamiseksi. Ilmiö on alun perin Yhdysvalloissa syntynyt aatesuuntaus ja elämänasenne, jonka tarkoituksena on parantaa elämänlaatua vähentämällä työntekoa ja kulutusta.

Viime yönä unelmoin, haaveilin ja pengoin kaikkitietävää nettiä ja ennen kaikkea Wikipediaa mitä se aiheesta sanoo. Vähän vähentelin, muuttelin ja lisäilin omiani, kun kirjoitan mitä löysin, mitä se on ja mitä teen loppuelämälläni niin kauan, kun en tarvitse laitoshoitoa. Nyt se onkin entistä ajankohtaisempaa, kun rosvot veivät rahani. Seuraavana myyn Harley Davidson moottoripyörän, joka on ollut kiintein yhteyteni Seven Seasin Thaikotimme lisäksi Pattayalle. Sen jälkeen jaan pasianssikorttini uudelleen. 

Downshiftauksen yleistyminen elämänasenteeksi voidaan nähdä vastalauseena nyky-yhteiskunnan materialistista, suorittavaa mentaliteettia kohtaan. Stressitason äärimmilleen venyttäminen sekä jatkuva parempaan pyrkiminen ja loputtomat ylityöt ovat ominaisia nykypäivän maailmassa.

Leppoistaja näkee näiden asioiden johtavan ennen pitkää romahdukseen, sairastumisiin, perhesuhteiden rakoiluun ja unettomuuteen. Keskeisenä ajatuksena on, ettei raha tuota ihmiselle onnellisuutta. Vaan sitä tuo sosiaalinen pääoma ja perusasioiden toimivuus, joka luo turvallisuuden tunteen ja pohjan mielenrauhalle. Ihmiselle keskeisimpinä asioina nähdään työn sijaan olevan esimerkiksi perhe, ystävät, elämykset ja niin henkinen kuin fyysinen terveys, joista downshiftaaja ei ole valmis luopumaan rahan tai statuksen tähden.

Kyse on yksinkertaisimmillaan siis arvojärjestyksen uudistuksesta, jossa ihminen punnitsee, mitkä asiat hänelle todellisuudessa merkitsevät ja alkaa käytännössä myös elää arvojensa mukaisesti. Tavoitteena on mielekkäämpi elämä ja mielenrauha. Elämän kohtuullistamisen vaikutuksista yhteiskuntaan tiedetään vielä toistaiseksi hyvin vähän, sillä termi on lanseerattu käyttöön vasta 2000-luvulla.

Ei kommentteja: