Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 28. maaliskuuta 2021

Väärien valintojen asiantuntija * 234

Isäni tapasi sanoa häneltä rahaa pyytäessäni, että "älä osta mitä tarvitset, vaan mitä ilman et tule toimeen, niin sinulla on aina rahaa". Jos käyttäisin mittarina vain sitä mikä on taloudellisesti järkevää, elämäni olisi täynnä vääriä valintoja ja niistä johtuvia hankintoja. Ehkä taloudellinen järkevyys on joskus ollut tärkeää minullekin, mutta ei enää vuosiin tai vuosikymmeniin. Aivan muut kriteerit ohjaavat sitä mihin laitan rahani. 

En tiedä kuinka yksipuoliseksi tuttavapiirini on ajan kanssa muodostunut, mutta sangen usein huomaan jutustellessani keskustelun kääntyvän rahaan sekä siihen tavalla tai toisella liittyvään. Sillä sen sijaan ei tunnu olevan juurikaan merkitystä kuinka paljon keskustelukumppanillani on varallisuutta. 

Toinen saattaa haikailla sen perään, ettei pysty hankkimaan itselleen kuin perusruokaa. Eikä sitäkään aina, vaan hän hyödyntää erilaisia ilmaisia tai halpoja ateriointipalveluja ja ruuanjakeluja. Toinen taas lähes kirjaimellisesti kylpee Roope Ankan lailla rahoissa. Parinkymmenen kilometrin ylinopeus maksaa nopeusvalvonnassa hänelle enemmän kuin minun koko vuoden eläkkeeni. 

Millaista elämä mahtaa olla, kun mikään ei riitä? Kun rahan keräämisestä tulee itsetarkoitus. Rikkauden kylkiäisenä kulkeekin joillakin saituus. Joskus olen törmännyt lämiskät euroja täynnä oleviin ihmisiin, jotka säästääkseen vielä enemmän, ostavat vaatteensa kirpputoreilta ja juoksevat kaupoissa tarjousten perässä. Ehkä he juuri siksi ovat rikkaita. 

Toinen, oma rotunsa ovat ne, jotka hankkivat paljon rahaa ja elävät sen mukaisesti varsin ylellisesti. Heille raha on ainoastaan väline hankkia haluamaansa. Raha ei ole itsetarkoitus, vaan vain väline johonkin. 

Minun maailmassani, ainakin tällä hetkellä, arvostan enemmän tuhlaria kuin pihtaria. En pysty ymmärtämään mikä tarkoitus on kerätä ja säästää rahaa voidakseen kuolla rikkaana. Jotain järkevää olen kuitenkin löytänyt rahojen hamstraamisessa kuoleman varalle. Se parantaa mahdollisuuksia kuolla omassa vuoteessa, kun voi perustaa kotiinsa vaikka yhden potilaan pienoissairaalan.

Vaikka olenkin kaikkea tai paljon muuta kuin rikas, aion käyttää kaiken itselläni olevan tai omistamani eläessäni tavalla tai toisella. Ehkä yritän siinä sivussa perustaa hautapaikkamme ympärille luonnonsuojelualueen, jonka ydin olisi Jokilaaksomme. Ja siellä olevasta Merikonttiasunnosta tulisi joskus jälkeeni luonnonvartijan peltikoti. 


Ei kommentteja: