Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 27. tammikuuta 2021

Väärien valintojen asiantuntija * 174

Yksi Sininauhasäätiön suurimmista tuetun asuinyhteisön projekteista oli Vallilassa, Mäkelänkatu 50. Nimekseen se sai Pessi ja Illusia. Pessi oli asunnot ja Illusia oli päiväkeskus. Näin on edelleen. Oleellista tässäkin hankkeessa oli kaavamerkintä, joka esti tehokkaasti rakennuksen myymistä ja jalostamista vapailla markkinoilla esimerkiksi normaaleiksi asunnoiksi. Pärjäsimme hankkeissa siksi, että niistä ei ollut kilpailemassa yksityinen bisnes. 

Rakennuksen historiaa en tarkkaan tiedä, mutta jotakin kuitenkin: "Kiint. Oy Tela (per. 1945). Alussa Sähkövaruste Oy ja Oy Hartsiteollisuus 50/50. 1952 Sähkövaruste Oy ml. Oy Säteko Ab 60 %, Puku-Keskus Oy 38 %. 1979 Sokeain (myöh. Näkövammaisten) Keskusliitto 100 %. 2006 Sininauhasäätiö 51 %, Sovinto ry 25 %, NVK 25 %.". 

Mielenkiintoisia ovat prosenttiluvut 51 + 25 + 25. Sitä en muista kuinka 101 prosenttia saatiin aikaan, mutta syy oli, etten ollut halukas viemään Sininauhasäätiötä hankkeeseen enää toista kertaa ilman enemmistöosakkuutta. Meillä nimittäin oli tarkoitus ostaa Kiinteistö Ab Tela Oy tai osa yhdessä Sovinto ry:n kanssa, jonka toiminnanjohtajana toimi Hannu Ahti, koulutuksiltaan juristi ja pappi. Hyvä yhtälö, sanoin hänelle kerran. Voi loikkia tarpeen mukaan lain alta armon alle ja päin vastoin.

Tätä sainkin maistaa myöhemmin. Myyjää edustivat Näkövammaisten Keskusliiton toimitusjohtaja Pentti Lappalainen ja talousjohtaja Aila Santanen. Neuvottelut etenivät suotuisissa merkeissä, kunnes tuli hiljaisuus. Sitä kyselin viimein ja selvisi, että Hannu Ahti ratsasti yhtä aikaa useammalla hevosella. Hän oli selkäni takana neuvotellut myös kolmen muun järjestön kanssa kertomatta Sininauhasäätiölle mitään. Tämän kokonaisuuden myyjä oli valinnut meidän sijaan ostajaksi. 

Mekin olimme motivoituneet hankkeeseen enkä aikonut luovuttaa. Oli kuitenkin omaksuttava uudet pelisäännöt ilman sanottavaa luottamusta. Ja kas, niin kävi, että Hannu Ahdin valitsemat uudet kumppanit eivät saaneetkaan rahoitusta. Se jää puolestani ikuiseksi arvoitukseksi miten ja miksi näin kävi. Näkövammaisten Keskusliitto sai joka tapauksessa havaita, että heidän pitkälle valmistelema kauppa etupäässä Sovinnon kanssa karahti kiville.

Sen jälkeen kaiken tietävät pikkulinnut lauloivat minulle Aila Santasen ehdottaneen Pentti Lappalaiselle, että "kannattaisiko kaivella Sininauhasäätiö uudelleen esiin, sillä mielestäni Soini oli vakavasti otettava kumppani?" Neuvottelut aloitimme alusta, mutta ei enää Sovinnon vetäminä. Heillä oli rahoitus 25 % osuuteen ja meidän tavoitteemme oli ostaa loput. Ensimmäisessä vaiheessa rahkeet riittivät kuitenkin vain 51 % omistajuuteen. Tässäkin hankkeessa oli Raha-automaattiyhdistys vahvasti mukana, mutta myös Valtion Asuntorahasto. 

Ei kommentteja: