Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 15. marraskuuta 2020

Väärien valintojen asiantuntija * 101

Työnhakijoiden kanssa oli mielenkiintoista työskennellä, sillä työttömyyden syyt ovat moninaiset. Ihminen käyttää matkoineen ja ajatuksineen itsensä tai työpanoksen myymiseen työikäisenä kolmasosan elämästään, joten ymmärrän, jos kaikki eivät halua tehdä mitä tahansa. Vuosisadan aikana rakennettu suomalainen sosiaaliturva pitää huolen,  että kenenkään ei tarvitse kuolla nälkään tai kylmään, vaikkei haluaisi laittaa soppalautasensa eikä petipaikan eteen tikkua ristiin.

Jyväskyläläinen Mauno Voutilainen, ammattivalittajaksikin kutsuttu kanttorin ja kotiäidin poika Hankasalmelta on tästä oiva esimerkki. Oman sektorinsa valtakunnan ykkönen kirjoittaa paljon lehtien palstoille ja somessakin valittaen milloin mistäkin. Monessa marmatuksessa on pilke silmäkulmassa ja niihin voi tutustua googlailemalla miestä vaikka nimellä.

Hän kuuluu minunkin, jos ei kaveri- niin tuttavapiiriin kuitenkin. Kun Voutilainen aikansa oli haastanut julkisesti itseään huonosti kohdelleita virkailijoita, päätin minäkin tarttua haasteeseen. Sillä tavalla miten ei voi virkavastuulla töitään tekevä tehdä. Otin Manuun yhteyttä ja tarjoisin jobia. Vastaus oli sama ei kiitos kuten aiemminkin tarjotuille tekemisille.

Mutta minulla oli jotain, mitä ei muilla ollut. Lupasin työnkuvaksi mahdollisuuden koota kaikki kirjoituksensa ja kirjoittaa lisääkin kokemistaan vääryyksistä. Tässä vaiheessa ei kiinnostus herännyt, mutta hän ei ollut vielä kuullut porkkanastani. Sanoin, että Katulähetys tekee koostamastasi teoksesta paperikirjan ja jakaa sen kaikille Keski-Suomen sosiaalityöntekijöille, Kelan virkailijoille ja työvoimaneuvojille.

Nyt innostus sai vallan ja sanoin olevani valmis viemään hankkeen loppuun, vaikka työvoimatoimisto ei myöntäisi lainkaan tukea työllistämiseen. Jatkoin, että ensin haetaan kirpputorilta yhdessä sinua miellyttävä nojatuoli. Sitten sijoitamme sen hyvällä ilmalla Jyväskylän kävelykadulle ja huonoilla keleillä kauppakeskusten sisään. Tarkemmat paikat voit valita vaikka päivittäin itse. 

Sen jälkeen laitetaan viereesi ihmisen korkuinen kuukausikalenteri ja info mitä teet ja ketkä maksavat palkkasi. Sitten myydään sinut tunti kerrallaan Radio Jyväskylän ja Keskisuomalaisen kanssa yhteistyössä yrityksille ja yksityisille. Kuka on ostanut tunnin tai enemmän työpanostasi saa halutessaan nimensä kuukausikalenteriin ja oikeuden kääntää nojatuolisi siksi ajaksi haluamaansa suuntaan. 

Kyseisen tarjouksen julkaisin myös sanomalehdessä. Mutta Mauno Voutilainen muuttuneine ilmeineen käänsi selkänsä sanoen, että nyt täytyy vähän tuumata. Loivaliikkeisenä hän on tuumaillut työtarjoustani 30 vuotta eikä siitä taida valmista tulla. Lehtikirjoituksestani sain enemmän myönteistä palautetta kuin mistään koskaan. Ihmisen olivat hyvillä mielin maton vetäisystä alta ja kampituksesta Maunon omilla keinoilla. 

Ei kommentteja: