Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 18. elokuuta 2020

Väärien valintojen asiantuntija * 12

Kerran vielä vanhan liiton Soineista.

Kalevanpojat eli Kalevinpojat ovat suomalaisen kansanperinteen tuntemia muinaisia jättiläisiä. Heidän toiminnalla selitetään monia poikkeuksellisia luonnonmuodostelmia, kuten kivien sijaintia.

Esimerkiksi Mikael Agricolan mukaan Kalevanpojat olisivat myös niittäneet valtavia niittyjä yhdessä yössä: "Caleuanpoiat / Nijttut ja muudh löit".

Soini on suomalaisessa mytologiassa yksi Kalevan 12 pojasta. Lisänimi oli Kalkki. Kristfried Ganander kertoo Mythologia Fennicassa Soinin olleen veijari syntymästään lähtien. Hänet myytiin Karjalaan Köyrötyinen -nimiselle sepälle, joka laittoi miehen töihin.

Vanhoissa runoissa kerrotaan Soinin lapsenpiikana ollessaan tappaneen lapsen, paimenena ollessaan kutsuneensa karhut ja sudet syömään karjalauman ja lopulta yllyttäneen karhun repimään emäntänsä reiden kostoksi tämän leipomasta leivästä, jonka sisään tämä oli pannut kiven.

Kalevan 12 pojan kerrotaan saaneen aikaan myös tusinan verran tähtikuvioita. Yksi kullekin.

70-vuotislöylyt kiukaan hengen kanssa. 
Vaikka itselleni ei koskaan selvinne miksi olen Soini, ei ehkä selviä sekään miksi enoni, juuri sieltä Limingan suunnalta, tarkemmin Tyrnävältä oli Kalevi. Sen sijaan voin kuvitella pikkuveljeni Kalevi-nimen tulleen mainitulta äitini veljeltä.

Ehkä eniten hengenheimolaisuutta olen kokenut mytologiassa eläneeseen Soiniin ja muihin Kalevanpoikiin. Jotka hekin pakenivat kuka minnekin kristinuskoa. Väinämöinenkin "kivellä soutaen".

Ehkä hekään, kuten en minäkään, niinkään kavahtaneet kristinuskoa, vaan sen kauppamiehiä. Sillä monesti olen saanut heiltä menolipun tuonelaan milloin mistäkin syystä.

Vaikka ymmärränkin jokaisella olevan oman pienuutensa, huvitun niistä itseni pikkusieluisuus mukaan lukien. Joskus se kaikki tosin myös harmittaa.

Muistan esimerkiksi yhden työtoverini, joka kavahti Kalliomäen puolimatkankodin löylyhuoneen ovella kiukaan kivien rakosessa ollutta, vuolukivistä "löylyn henkeä". Todeten, että tuon henki ei ole hänen herrastaan. Että "joko se lähtee tai en tule lauteille". No, mies istui pukuhuoneessa ja muut roiskivat löylyä. Oven raosta kuului vain paatoksellinen mutina, että helvettiin menette kaikki.

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Eestissä Kelvpoika kirja , vähän samaa kuin Kalevala Suomessa.

For life kirjoitti...

Moi. Tiedän kyllä teoksen. Käännettykin useammalle kielelle... Kiitos kun luit tai luet blogiani.