Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 8. huhtikuuta 2020

Koskaan enkä missään en ole yksin

Ykköspuheenaihe on ympäri palloa virukset. Nuo sangen pienet elävät, joiden olemassa olosta emme tietäisi mitään, jos ne eivät tekisi pahojaan. Korona, millimetrin kymmenestuhannesosan kokoinen, taatusti omien teidensä kulkija on näyttänyt ihmiselle ihmisen paikan ja pienuuden.

Emmekä edes tiedä varsinkaan varmuudella mitä on tulossa. Sillä se on ihmisen tiedossa olevista viruksista yksi kolmesta, joka on tarttunut ihmisestä eläimeen. Joten jos linnut jotain muunnosta kantavat paikasta toiseen, ei siinä paljon ole karanteeneista apuja.

Itse olen taipuvainen uskomaan, että korona käy koko ihmispopulaation läpi ja sen jäljiltä eloon jäävät ne, joista en osaa arvella saati sanoa mitään.

Tiedemiehet käyttävät tässä yhteydessä mielenkiintoista termiä. Tyhmät ja viisaat virukset, aivan kuin niillä olisi aivot. Ehkä näin onkin 🤔.

Joten uskon myös siihen, että enemmin tai myöhemmin korona katoaa ihmisen arjesta, muttei kuole. Se kerää piiloissaan voimia tullakseen takaisin entistä ehompana. Ehkä vuosikymmeniä myöhemmin.

Kun olin iältäni, mutten mieleltäni pienempi, oli kodeissakin varsin tuttu asukas täi. Pieni ja kutiava kiusalainen, joita äitinikin nyppi kakaroiden päistä.

Kun vietän aikaani Aasiassa, näen siellä usein, kun naiset nyppivät ihmisten hiuksista täitä. Parin viime vuoden aikana olen myös asunut osan vuodesta paikallisten kanssa, joten osani näistä seuralaisista olen saanut itsekin. Matkatavaroihin onkin kuulunut jo tovin täishampoo.

Ehkä ennen arjessa tosiaan enemmän ajateltiin, että mitä ei näe, sitä ei ole. Nykyisin tiedämme asian olevan toisin ja missään emmekä koskaan ole yksin. Ja kirjaimellisesti on niin, että jos ei kaikkea, niin osan näistä kannan aina mukanani. Arkkuun asti.

Pari vuotta sitten luin yhdysvaltalaisen tutkimuksen, että keskivertokodissa on noin sata erilaista elävää, joista vain osan näemme. Pölypunkeista hämähäkkeihin, kärpäsistä hyttysiin ja sokerimuurahaisista lukuisiin muihin vipeltäjiin. Lentäviin, käveleviin, mateleviin ja mikä nyt milläkin tavalla kulkee. Osa on kovastikin ei-toivottuja. Luteista tupajumiin 🤣.

Ei kommentteja: