Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 1. maaliskuuta 2020

Caruna

Eilen elin jännittävää päivää 8000 kilometrin päässä Suomikodistani, sillä Caruna ilmoitti sähköviasta, joka vikakartan mukaan kosketti 120 taloutta ja kesti puoli vuorokautta. Valtakunnallisesti pieni juttu, mutta asianomaisille talouksille sitäkin suurempi. Sattui myös kai talven kylmin päivä Tuusulan Myllykylän Jokilaaksossa.

Kodissani on 2000 litraa vettä sisällä säiliöissä sekä putkistoissa. Seurasinkin vuoroin sää- ja vuoroin Carunan vikakarttaa, kuten myös ilmoituksia tilanteesta. Mielessäni tein koko ajan arvioita milloin lämpö alkaa sisällä lähentelemään nollaa. Paljon jännittävämpää kuin lottoarvonta.

Kun sähkö alkuillasta palasi, oli se tosiaan kuin arpajaisvoitto. Oli mukava painaa pää tyynyyn kaukana Thaikodissa, sillä yö täällä oli jo alkamassa.

Elämän tähden ry:n sähköntoimittajana on siis monien parjaama Caruna. Sähkö sinällään tulee Fortumilta. Sen pitäisi olla tuuli- ynnä muuta ympäristöystävällistä virtaa. Sitä en tiedä kuinka he sen muusta sähköstä erottavat.

Parisen vuotta sitten oli Jokilaaksossa, silloinkin jännittäviä aikoja, sillä olimme hakemassa koeasuntokäytössä olevalle Merikonttikodin rakennusluvalle viiden vuoden jatkoa.

Siinä yhteydessä tuli esiin, että laaksossa on pari varastokonttia pikkutilamme yli menevän sähkölinjan alla. Ja rakennusvalvonta laittoi yhdeksi lupaehdoksi selvittää ensin Carunan kanssa niiden sijoittaminen linjojen alle.

Edessä oli kinkkinen pulma, jonka kimppuun en syöksynyt suinpäin. Apua ja neuvoja kyselin monelta, joukossa aitoja asiantuntijoitakin. Viesti heiltä oli yksiselitteinen: "Ala katselemaan vaan uusia paikkoja, sillä Carunalta et lupaa saa." Pulmallinen asia oli siksikin, että mahdollisimman luonnonmukaisena säilyttämällämme 8 hehtaarin pikkutilalla on kolmasosa vettä. Eikä muita mahdollisia sijoituspaikkoja juuri ole.

Viimein oli tartuttava härkää sarvista ja yhtenä aamuna seisoi Jokilaaksossa ikääni nähden nuori insinööri tuumaileva ilme kasvoillaan. Joka sanoi, että vaikka tämä linja onkin suuruudeltaan kantaverkon kokoa, se ei ole kantaverkkoa. Joka antaa Carunalle mahdollisuuden käyttää enemmän järkeä ja harkintaa.

Ja niin Caruna antoi sijoitusluvan. Se oli minulle hyvä päivä ja sanoinkin inssille, että tästä päivästä lähtien olen teidän, ehkä valtakunnan ainut, onnellinen sähkönsiirtomaksujen maksaja.

Usein aamulla Niilo-koiran kanssa postinhakuun mennessäni katson kontteja, niiden päällä olevia lintujen ja pylväisiin laittamiani lepakoiden koteja sekä sähkölinjaa. Ja olen säilyttänyt linjani hyvästä mielestä suhteessa Carunaan, kuten sekin linjansa Jokilaaksossa.

Ei kommentteja: