Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 14. joulukuuta 2019

Jormaksen joulukalenteri, 14. luukku

Tämän aamun luukusta putkahti esiin joulukoriste, joten kerron niistä. Muiden kirjoittamaa ja omasta muistista kaivettua. Tosin kun olen pitkän iän mies ja lopetan ensi kesänä muutenkin kloppina olemisen, on kaikki oikeastaan historiaa. Sillä en juurikaan tiedä kuinka nuoret nykyisin jouluaan laittavat ja viettävät.

Joulukoristeet ovat joka tapauksessa oleellinen osa joulua. Joulusomistus voidaan tehdä perinteisistä vuosien mukana kertyneistä koristeista tai sitten voidaan luoda uusi itse tehdyistä tai ostetuista koristeista aikaansaatu kokonaisuus.

Koristelu voi perustua pelkästään väreihin. Joulun värejä ovat etenkin punainen, vihreä, kulta, valkoinen ja hopea. Yleisiä joulukoristeita ovat esimerkiksi Suomessa kuusenoksat, joulukuusi, ovikranssit, kynttilät, tähdet, joulukukat, jouluiset pöytäliinat, omenat, ulkosoihdut, jäälyhdyt ja lyhteet. Perinteisiä oljesta tehtyjä joulukoristeita ovat himmeli, olkipukki ja lyhteet.

Luulen, että itse itselle tehtyjä joulukoristeita ei täällä Thaimaassa juuri ole. Sillä täällä suuntaviivoja elämälle viitoittaa Buddha, jolla ei tainnut kalenterissaan joulua olla. Ja kuinka olisi voinut ollakaan, sillä hän eli puoli vuosituhatta Vapahtajaamme aiemmin.

Joulukoristeet ovat vaihdelleet ulkonäöltään, mutta myös merkitykseltään. Eri kulttuureissa merkitys on tullut vanhoista, yleensä kansanuskoista.

Joulukuusissa ei aina käytetä kynttilöitä, vaan kuusi voidaan koristella valoköynnöksillä. Kuusi voi olla metsässä kasvanut, viljelty tai muovikuusi. Luontoa säästäkseen voi kuusen hankkimisen sijasta valita talviselta pihalta tai lähimetsästä puun ja koristella sen eläimille. Oksille ripustetaan talipalloja.

Joulukuusesta minulla on niin paljon muistoja ja sillä saattaa olla oma hustoriansakin Suomessa. Joten odotan, jos sillä olisi oma luukkunsa ja kerron siitä sitten lisää.

Ei kommentteja: