Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 15. joulukuuta 2019

Jormaksen joulukalenteri, 15. luukku

Jouluna tavallisesti sisällä pidettävä, koristeltu puu on joulukuusi, joka Suomessa on yleensä metsäkuusi.  Joulupuu voi olla myös mänty tai kataja, joka tosin taitaa nykyisin olla rauhoitettu. Joten tuomion voi saada joulupuun varkauden lisäksi myös luonnonsuojelurikoksesta, jos katajan hankkii kotiinsa joulurauhaa tuomaan omin luvin.

Oman jouluni perinteisiin kuului usein varastettu kuusi, jonka isän kanssa katsoin jo valmiiksi kesällä, jolloin lumi ei vielä peittänyt oksia. Joskus kävi niinkin, että joku muu kuusivaras ehti anastaa valmiiksi katsomamme joulupuun.

Puu koristellaan erilaisin koristein kuten sähkökynttilöin ja värikkäin nauhoin ja palloin. Eri maiden pienet liput nauhassa olivat myös suosittuja. Latvaan sijoitetaan usein tähti, joka alemman kuvan, ravintola Helmen joulupuussa on vähän sinne päin. Ehkä ravintoloitsija ei yltänyt aivan ylös saakka.

Nykyään on saatavana muovisia tekokuusia, jotka kestävät useiden vuosien käytön ja sopivat myös ihmisille, joille oikea kuusi aiheuttaa allergisia oireita. Thaikodissamme meillä on kuvan kuusi, jossa jouluvalotkin olivat valmiina hankittaessa. Pimeällä varsinkin se on oikein kaunis terasssin pienellä pöydällä.

Joulukuusen alkuperästä on eri mielipiteitä. Riikalaisten arkistolähteiden mukaan joulukuusi olisi kotoisin Latviasta, jonne Mustapäiden veljeskunta toi sen vuonna 1510. Virolaisten mukaan puolestaan ensimmäinen joulukuusi oli Tallinnassa jo vuonna 1441. Erään tarinan mukaan joulukuusi on peräisin 1500-luvun Saksasta.

Kuuset olivat aluksi pieniä ja niitä ripustettiin kattoon tai pidettiin pöydillä. Niiden koristelu alkoi 1600-luvun alussa ja kynttilöitä alettiin käyttää 1600-luvun lopulla.

Saksasta joulukuusiperinne levisi Englantiin ja sieltä Pohjoismaiden aatelisten keskuuteen 1800-luvulla. Perinne joulukuusen hankkimisesta saapui Suomeen ensin 1800-luvulla säätyläiskoteihin, sitten talonpoikaisiin tupiin 1870- ja 1880-lukujen tienoilla.

Joulukuusi yleistyi kuitenkin vasta 1900-luvun alussa. Sen yleistymistä edisti vanhan kansan tapa laittaa koristeeksi juhannus-, nimipäivä- ja hääpuita, joskin lähinnä ulos. Joulukuusi kuitenkin on alun perin lähtöisin pakanajuhlista.

Ensimmäinen tieto joulukuusesta Suomessa on vuodelta 1829, jolloin paroni von Klinckowströmin joulujuhlassa oli peräti kahdeksan kuusta ja niistä yhden takana piilossa posetiivinsoittaja.

Merkittävä joulukuusiperinteen levittäjä Suomessa oli 1863 perustettu, suomenkielisiä kansakoulunopettajia kouluttanut Jyväskylän seminaari, jossa alettiin pitää joulun alla omia kuusijuhlia, mikä tapa levisi sitten seminaarista valmistuneiden opettajien mukana ympäri maata. Kuusenkoristeita askartelivat aluksi koululaiset opettajiensa johdolla.

Ei kommentteja: