Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 8. lokakuuta 2019

Rikas mies jos oisin...

Otsikon sanoilla lauloi aikoinaan Lasse Mårtenson.

Rikkaudesta, siis taloudellisesta hyvinvoinnista, jos toki köyhyydestäkin olen kirjoittanut usein. Pidän aiheesta.

Varakkaat ihmiset laitan ainakin kolmeen pääluokkaan ja niille myös tarpeen sekä mielen oikkujen mukaan alaluokkia.

On rikkaita, jotka ovat niin nuukia, etteivät osta itselleen vaatteitakaan juuri uusina. Tietysti siinä on hyvää kierrättäminen, oli sitten käytetyn hankkimiseen syyt mitkä tahansa.

Toisaalta nyt mieleeni tullut nuuka mies osti aikoinaan nokkamme edestä päihdeongelmaisten kodeiksi tarkoittamani kerrostalon, jotta hänen työntekijänsä voivat kulkea töihin ilman pelkoa naapurissa asuvista alan naisista ja miehistä. Hänelle rahaa tekevä työntekijä oli ehkä tärkeämpi kuin koditon ihminen.

Sitten on sellaisia rikkaita, jotka pistävät rahaa menemään melko tavalla, mutta itsekkäästi vain etupäässä itselleen hankkien kaikkea mukavaa, mutta tarpeetonta. Ehkä he ajavat Ferrarilla tai vastaavalla.

En tiedä ovatko Antti Herlin tai Björn Wahlroos tällaisia. Mutta heitä molempia seuraan ja symppaan. En siksi, että he ovat rikkaita, vaan siksi, että molemmilla oli alkoholisti-isä.

Minulle he ovat mahdollisesta yksipuolisuudestaan huolimatta loistavia esimerkkejä siitä, että kenenkään ei tarvitse olla menneisyytensä eikä geeniensä vanki.

Toisaalta Antin, jo edesmennyt veli Niklas taisi lipitellä Alkon tuotteita joka päivä. Toisesta veljestä, Ilkasta pidän ehkä eniten. Siksi, että hän laittanee melkoisesti riihikuivia eurojaan Itämeren pelastamiseen ja suojeluun. Arvostustani ei himmennä peritty omaisuus.

Tästä pääsenkin kolmannen ryhmäni rikkaisiin, joiden tiedän laittavan rahaa paljon yhteiskuntavastuun kantamiseen.

Näistä tiedossani olevista on mukana aiemmin täysin ilman sympatiapisteitä jäänyt Microsoftin perustaja Bill Gates.  Nyt tiedän, että hän on laittanut ja laittaa miljardeja dollareita polion postamiseksi Nigeriasta, puhtaan veden saamiseksi köyhiin, kuiviin maihin, joissa likainen juomavesi tappaa lapsiakin kasapäin joka päivä. Sillä käymälä-, pesu- ja juomavesi ovat siellä aivan liian sama asia. Kolmas iso juttu Bill Gatesilla on ollut turvallisen ydinvoimalan kehittäminen. Ydin siinä on rikastetun uraanin sijaan köyhdytetty uraani.

Minulle on mielenkiintoista pohtia kuinka erilaisia me ihmiset olemme. Pohtiminen antaa oikeuksia olla sellainen kuin olen ja samalla korvieni välissä samoja oikeuksia saavat erilailla ajattelevat ja tekevät ihmiset. Nekin, jotka elävät nuukuudessa Roope-sedän tavalla.

Roopeakin seuraan, sillä olisi mukava nähdä mitä hänen miljoonilleen tapahtuu ankan kuoleman jälkeen, jos Roope joskus ylipäätään kuolee. Sillä hänen luojansa Walt Disney elää, vaikka on kuollut. Pakastettuna jossakin. Jos hän joskus sieltä palaa elävien kirjoihin, ehkä silloin on Roopen vuoro pakastua ja näemme kuinka miljoonien käy.

2 kommenttia:

ktossu kirjoitti...

Kommentoinpa kun ihan hyvä blogi. Sinällään tähän Billin tavanneenna ja tietäen että eipä ihan pidä paikkaansa tuo miljardien dollarien laitto polion poistoon Nigeriassa ei ihan ole noin. Toki Bill ja Melinda Gatesin säätiö tukee monella tavoin. Miksi ? Niin avustaa kyllä mutta saa myös verohelpotuksia aikalailla tuon takia. Noh, Bill on ihan tavallinen tekniikan mies ja paljon fiksumpi käytökseltään kun kuuluisampi mr. Jobs oli. Rikkaus on jännä esia ja suhteellinen niinkun Einstain olis ehkä sanonut.

For life kirjoitti...

Jos kirjoitan, että Matti meikäläinen on käyttänyt miljoona dollaria Aston Martinin, Mecedekseksen ja neljän muun auton ostoon, niin sinäkö luet, että jokainen auto on maksanut miljoonan?