Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 25. syyskuuta 2019

Sallaajärven piilopirtti eli Erkin torppa.

Taannoin annoin jutun aiheen Jyväskylän Katulähetykselle, että voisiko tallentaa yhdistyksen lehteen "katuhistoriana" otsikon mökin syntytarinan. Joku minulta lyhyesti sitten puhelimella vähän kyselikin ja puhe oli, että täydennetään tarina, kun tulen Keski-Suomeen. Tulin, mutta ei ollut kuulemma täydentämisen tarvetta. Tänään toi posti yhdistyksen Vapautetut-lehden, numero 3. Tuli paha mieli, sillä vain siemen tarinasta oli elänyt ja oli oikein.

Tässä tarina kertomanani rönsyineen.

Ensinnäkin näissä, alla olevan linkin maisemissa mökki sijaitsee:
https://retkipaikka.fi/talviretki-sallaajarven-luontopolulle-jyvaskyla/.

Katulähetyksen työllistämisprojektia oli kanssani käynnistämässä ja otti vetovastuun oiva työntekijämme, Eila Lepistö. Hän siirtyi tähän uuteen työmuotoomme Veljeskotimme vastaavan valjojan tehtävistä.

Ensimmäinen kohde oli Keljossa, hirsisen mökin purkaminen. Mökki oli jäänyt autioksi, sillä sen haltija, asiakkaaksemmekin oivasti sopinut, Keljon Elvikseksi kutsuttu alan mies hukkui "laulumatkoillaan" läheiseen Myllylampeen.

Työllistämisprojekti tarjosi parhaimmillaan lähes sata kuntouttavan tekemisen paikkaa. Purkamista aloittaessamme tiesimme, että otamme hirret talteen ja teemme niistä piiolopirtin hiljentymistäkin varten, kun sopiva paikka löytyy.

Viimein hieno kohde löytyi Jyväskylän kaupungilta silloisen sosiaalijohtajan, Erkki Torpan ensiarvoisen tärkeällä tuella. Ilman sitä emme hevin olisi saaneet kaupungilta kyseistä rantatonttia korvauksetta käyttöömme.

Tontti oli tarkoitus Erkki Arvajan ollessa toiminnanjohtajana neuvotella Katulähetyksen omistukseen Taka-Keljon koulun (Etappi/Veljeskoti) oston yhteydessä.

Sosiaalijohtaja Erkki Torppaa laillamme kiitääksemme rakennus sai valmistuttuaan nimekseen "Erkin torppa".

Katulähetysväen lisäksi hirsinen saunamökki ja -tupa nukkumisparvineen oli myös silloisen Sallaajärven huoltokodin (palvelukoti) käytössä.

Kyseisen kaupungin yksikön väestä osa hanketta alussa vastusti luulleen ilmeisesti, että siitä tulee ryyppy- ja rellestyspaikka heidän huoltokotinsa lähes naapuriin. Johtajana Sallaajärvellä oli silloin Seppo Hellberg, joka näkäräisten maun tiesi itsekin, viimein puhalsi "henkilökuntansa pelin" poikki ja sanoi, että mökki tulee sinne ja piste.

Mainttakoon sekin, että Sallaajärven huoltokodin  pitkäaikainen työntekijä Erkki Metiäinen toimi vuosikauden Katulähetyksen sihteerinä ja rahastonhoitajana.
Joka tapauksessa Sallaajärven piilopirtti eli Erkin torppa rakennettiin Eila Lepistön ja Hannu Peuran toimiessa kyseisen projektin vetäjinä.

Samaiseen työllistämisprojektiin tuli asiakkaaksi suoraan vankilasta myös Veli Raatikainen, jonka koti vapauduttuaan oli tukijamme, varsin tunnetun kirjailijan, Liisa Laukkarisen katon alla Orava(i)saaressa.

Veli oli todella hyvä tekemään kuparitöitä ja hän teki kuparitaulun myös Sallaajärven piilopirtistä. Taulu tekstein lahjoitettiin juhlallisesti sosiaalijohtaja Erkki Torpalle kiitollisuuden osoituksena hänen antamasta tuesta. Taulussa oli kuparista pakotettuna muun muassa sanat "Erkin torppa".

Ei kommentteja: