Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 7. huhtikuuta 2019

Vaalisalaisuus

Jormas: "Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläisen mukaan kopissa kuvaaminen on yksiselitteisesti kiellettyä." Näin ponteva oli ison päällikön mielipide, kun rahvas asiaa häneltä tiedusteli.

Mutta kun neljä päivää sitten Kokkolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja kertoi valokuvanneensa täyttämänsä äänestyslipun, pehmeni Jääskeläisenkin ääni kellossa. Enää kuvaaminen oli vain ei suotavaa.

Tätäkin ihmettelen, sillä ymmärrän asian vain siihen saakka, että jokaisella on lakiin perustuva oikeus pitää salassa kenet on halunnut valita eduskuntaan tai vaikkapa presidentiksi. Mutta, etten saisi valintaani tarvittaessa valokuvaamalla todistaa, sitä en hyväksy.

Olen elämäni aikana valinnut satoja työntekijöitä, enkä koskaan ole tehnyt sitä salaa. Miksi siis nyt, vaikka kansanedustaja ei ammatti tai työ olekaan?

Mutta että se olisi oikein lailla kiellettyä, etten saa kuvata omaa valintaani kopissa. Sitä en usko. Mutta ymmärrän kyllä tarpeen holhota vaalikarjaa ja minuakin yhtenä siinä joukossa.
Mutta en oivalla sitäkään, miksen saisi myydä ääntäni sopivaksi katsomaani korvausta vastaan. Ehdokas kutenkin voi ja yrittääkin ostaa ääntäni julkisillakin paikoilla. Kuka herne- tai kalakeitolla, kuka makkaralenkillä tai suklaalla, kuka kangaskassilla ja kuka milläkin.

Vai onko tämä vähän samaan tapaan kuin konsanaan ilotytöllä. Joka saa myydä palveluaan tai tuotettaan, mutta sitä ei saa kukaan muu välittää saati ostaa?

Että ehdokas saa myydä itseään tai palveluksiaan, mutta niitä pitää ostaa ikään kuin salaa. Kuten aikoinaan pimeän viinapullon. Tosin sitähän ei saanut kansanedustajuuden tavoin edes laillisesti kaupata. Paitsi ravintolat samalla hinnalla ja valtion luvalla.

Joten jos äänen ostaminen 10 eurolla tai oluella on rikos, niin toreilla ja kauppojen edessä itsensä kauppaaminen hernekeittolautasellisella on vähintään lahjontayritys. Miksei siitä häkki heilu, jos sitä toistuvasti tekee?

Oli miten tahansa, en kulje ruodussa tässä asiassa. Enkä edes siinä millä perusteilla milloinkin äänestän.

Minulle on tärkeintä, että puheiden ja oman elämän välillä ei ole ristiriitaa. Voin siis olla asioista aivan eri mieltä ja äänestää nykyistä tai entistä tulisieluista taistolaista, vaikka hän olisi takkinsa vaihtanut, jos on sen rehdisti tunnustanut. Kuten Wahlroosin Nalle 😀.

Kerran äänestin Väyrystä pressaksi koska hän mielestäni sitä muita enemmän tai näkyvämmin halusi.

Ei kommentteja: