Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 25. maaliskuuta 2019

Lentolippu laskujen maksun takeena

päivis: Meillä on Thaimaan-kodissamme, Seven Seasissa, ollut käytäntö, että yhtiön toimiston henkilökunta hoitaa sähkö- ja vesimaksujen maksamisen kunhan vain pidämme huolen, että toimistolle on toimitettu riittävästi rahaa silloinkin, kun emme ole täällä siitä huolehtimassa. Käytännössä siis puolen vuoden ajan ns. kesäkaudella.

Nyt kun paluu Suomi-kotiin on lähempänä kuin toivoisi, piti tietysti ottaa asiaksi vesi- ja sähkölaskun balanssin tarkistaminen. Siitähän vähän aikaan sitten kerroinkin, että entinen tapa, jossa laskut maksettiin samasta saldosta, on muuttunut niin, että kumpaakin laskua varten pitää nyt maksaa erikseen depositiksi kutsuttu maksu.

Menin tänään taloyhtiön toimistoon, jossa asian esitettyäni minulle todettiin, että he tarvitsevat nähtäväkseen lentoliput. Olin vähän ymmälläni, enkä varmaan ihan heti ymmärtänyt asiaa, vaikka se minulle selvällä englannin kielellä kerrottiinkin.

Yleensä täällä tarvitsee ilmoittaa lentosuunnitelmistaan vain silloin, kun maahan tullessa passin tarkastuksessa arvioidaan, onko tulijalla oikeasti aikomus häipyä maasta niin kuin viisumi tai 30 vuorokauden viisumivapaa oleskelu asian edellyttää. Ja silloinkin yleensä riittää, kun kirjoittaa maastapoistumiskorttiin lennon numeron.

Toimistosta pois lähtiessäni olin edelleen ihan ymmällä, enkä yhtään käsittänyt asiaa. Kerroin tulevani pian takaisin, mutta rappukäytävään päästyäni taivuin jo ajattelemaan, että pitäkää keksintönne. Etukäteen tehtyä talletusta, deposit, jolla poissa ollessamme maksettaisiin sähkölasku, oli vielä riittämiin. Vesimaksua en siinä pienessä kiukussani edes muistanut ajatella.

Vasta kotona ymmärsin asian. Hehän haluavat tällä tavalla varmistaa sen, että me, jotka notkumme täällä hymyjen maassa kenties puolikin vuotta yhteen soittoon, emme käyttäisi toimiston väen työpanosta ilmaiseksi, vaan hoitaisimme itse vesi- ja sähkölaskujemme maksamisen.

Mutta kun nytkin olemme tavallaan tehneet juuri niin. Notkuneen täällä ja antaneet toimiston naisten huolehtia maksamisesta. Tosin eivät olleet huolehtineet ainakaan vesilaskuista, mutta sekin on nyt selvitetty.

Nyt kun ovat nähneet matkalippumme ja ottaneet minun lipustani kopion, he voivat taas hyvillä mielin maksaa poissa ollessamme laskumme. Joka kuukaudelta laskua kertyy, koska vedestä ja sähköstä peritään vähintään jonkinlainen mittarimaksu kuukausittain. Maksu taitaa olla 10-15 bahtia per kuukausi eli käytännössä ei juuri mitään.

Jos saisin ehdottaa taloyhtiön toimiston hoidosta vastaavalle tai vastaaville, sanoisin, että kenties kannattaisi harkita jotain vähän tuntuvampaa maksua siitä, että he huolehtivat meidän ilmeisen vakavaraisten asukkaiden laskujen maksusta. Suuressa joukossamme saattaa olla jopa joku rikkaaksi luokiteltava.

Ja kuka ei tuota korvausta tehdystä työstä halua maksaa, hän tai he hoitakoot itse laskujensa maksamisen. Nythän siellä toimistossa ei oikein voi edes odottaa, että joku antaisi tippiä. Mutta ei. Heille näyttää nyt riittävän, että saavat nähdäkseen kotiin palaajan lentolipun.

Tavataan taas sitten ensi syksynä ja katsotaan, onko järjestelmään keksitty jotain uusia kujeita. Laskuthan on ainakin siihen asti toivon mukaan maksettu ja voimme viettää kotimaassa huolettoman vuoden puolikkaan keväästä, valoisista kesäöistä ja luonnonantimista nauttien.


Ei kommentteja: