Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 21. joulukuuta 2018

Joulu on tänäänkin

päivis: Viimeksi kirjoitin, että joulu on tässä ja nyt. Ja että joulun parasta aikaa oikeastaan ovatkin nämä joulunaluspäivät, ne hetket, jotka yleensä koetaan joulun valmistelupäiviksi. Minullakin valmistelut jatkuvat, vaikka ihan perinteinen tämä jouluni ei olekaan.

Eilen paistoin punajuurilaatikkoa, josta olin jo aikaisemmin tehnyt koeversion ja todennut, että laatikosta tulee parempaa, jos se saa useamman päivän tekeytyä jääkaapissa. Joulutunnelmiini lasken myös käynnin Tuusulan uimahallissa, jossa oli niin ihanan rauhallista, ettei koskaan ennen. Ehkä ihmiset olivat hoitamassa joulukiireitään pois alta. Voidakseen hiljentyä ja rauhoittua aattona, jolle minä sanon että hoh hoijaa. Kuka ne jouluasiat hoitaa aattona ja välipäivinä, jos ainakin yksi perheenjäsen ei jatka raatamista?

Nyt odotan (siis hiljennyn ja rauhoitun), että takassa puut palavat ja pääsen lähtemään joulumyyjäisiin. Ihan kalenteriin merkitsin tämän tapahtuman, sillä iltapäivällä on jo lähtö työvuoroon. En ole varma, löydänkö Härmän Ratin joulumyyjäisistä mitään ostettavaa, mutta se nyt ei olekaan pääasia. Se on osa omaa jouluani.
Eilen tein lumienkelin. En muista milloin
olisin viimeksi tehnyt näin. Ja jopa pääsin
ylös ilman apua. Tosin ketään ei olisi
ollut auttamassakaan.

Silloin kun olen kotimaassa ollut jouluna, ainut varsin lyhyeksi jäänyt joulumyyjäisperinne oli käynti Vanhan sataman myyjäisissä. Saa nähdä, miten tälle Härmän Ratin perinteen muodostukselle mahtaa käydä. Sitäkään kun en tiedä, olenko ensi jouluna Suomessa tai mahdollisesti Thaimaassa.

Parempi on siis vain elää tässä ja nyt ja etsiä merkkejä siitä, mitä kaikkea voi laskea jouluun kuuluvaksi. Muistan miten ihan pikkulapsena hihkaisin aina, että "joulullista joulutähti", kun näin jossain ikkunassa valaistun tähden. Siihen maailman aikaan juuri muunlaisia joulun merkkejä ei ihmisillä ollut käytössään. Räikeät jouluvalotkin ovat vasta paljon myöhempää tavaraa.

Joulukuusessa meillä oli sähkökynttilät jo varhaisina vuosina. Isä-Kauko kun kuului niihin, jotka hankkivat keskivertoihmisiä aikaisemmin kaikki uusimmat innovaatiot, kuten puhelimen (no, se ei ollut uutta, mutta silloin kauan sitten vielä harvinaisuus kuitenkin) ja television.

Jouluun tässä ja nyt näkyy kuuluvan myös vanhojen asioiden ja joulujen muistelu. Tai sitten se kertoo vain siitä, että alan olla vanha.

Ei kommentteja: