Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 24. lokakuuta 2018

Uutisia maailmalla

päivis: Maailma näyttää vähään erilaiselta, jos sitä seuraa paikallisten uutisten välityksellä. Viime aikoina ainut uutislähteeni on ollut NHK World, jonka pääpaikka on Tokio. Tänään kanavan pääuutiset koskevat kidnapatun toimittajan vapauttamista Syyriassa ja toisen toimittajan ilmeistä murhaa.

Jälkimmäistä on uutisoitu päiväkausia. Ensin puhuttiin oudosta katoamisesta ja nyttemmin otsikoihin on ilmestynyt sana murha. En ole pysynyt kärryillä, mutta asia tuntuu tavalla tai toisella kuohuttavan maailman mahtavimpia valtioitakin.

Japanilaisen toimittajan vapauttaminen sen sijaan taisi tulla otsikoihin vasta tänään. Syytä ilmeisen pitkään vapauden riistoon en sitäkään onnistunut poimimaan uutisvirrasta. No, toimittajan ammatti taitaa olla yksi vaarallisimmista. Japanin pääministeri kuitenkin vaikutti olevan enemmän kuin hyvillään kansalaisensa vapautumisesta.

Yksi uutisiin päässyt aihe koski pienen Bhutanin valtion hyvinvointia. Maalla on tuntunut menevän hyvin, mutta nyt sieltä tihkuu uutisia nuorten huumeongelmista. Uutisaikaa annettiin varsin hyvin maassa toteutettavalle huumehoidolle.

Opiskelijoiden asioita on Japanista uutisoitu ehkä tavallista enemmän. Jokin skandaali liittyy naispuolisiin lääketieteen opiskelijoihin ja jossain päin opiskelijat ja ehkä muutkin nuoret ovat juhlineet niin urakalla, että juhlien jälkeinen roskan määrä on hyvinkin verrattavissa suomalaisen vapun juhlintaan.

Ja jos kaikki ei olekaan hyvin, niihinkin asioihin voi liittyä hyviä uutisia. Kerrottiin, miten Japanin monet myrskyt ovat hämmentäneet maassa matkailevia turisteja. Ihmiset eivät oikein tiedä, minne voi mennä, kun ulkona myrskyää. Eipä sisältä oikein mielellään mihinkään lähdetäkään, joten paikalliset keksivät ilahduttaa turistijoukkoa laittamalla ruokaa, jota sitten syötiin yhdessä.

Paikallisista uutisista en tiedä. Ehkä yksi niistä on uuden, valtaisan
ostoskeskuksen, Terminal 21:en avaaminen Pattayalla. Rakennuksen
edustalla on tyyliin sopien ikään kuin lehtoon lähdössä oleva matkustajakone.
Kotimaan uutisia ei ole huvittanut seurata. Pärjään hyvin ilman niitäkin. Tänään tosin sain varsinaisten uutisten ulkopuolelta kuulla, että Vihreät etsivät uutta puheenjohtajaa ja ammattiliitot sen kuin jatkavat lakkoilua. Vaikka kielimuuria ei olekaan, en noita lakkoja oikein jaksa ymmärtää. Mutta onneksi ei tarvitse olla siellä näkemässä mitä kaikkea harmistusta Suomen hallitus ja toisaalta siis ammattiliitot saavat aikaan.

Ei kommentteja: