Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 18. lokakuuta 2017

Serkun kanssa naimisissa

päivis: Yhdysvalloista Houstonista (Family Tree DNA) tilaamiemme dna-näytteiden tulokset tulivat sähköposteihimme parisen viikkoa sitten. Hämmentävin ensireaktio tuloksista oli se, miten paljon Jormalla ja minulla on yhteisiä osumia eli matchejä. Toisin sanoen, meitä yhdistää lukuisa joukko yhteisiä "serkkuja". Mutta sepä vasta yllätys oli, kun selvisi, että myös Jorma ja minä olemme serkkuja. Tosin vain viidensiä tai sitä etäisempiä.

En löytänyt koneelta pilvestäkään tähän
hätään hääkuvaamme. Joten tässä muuten
vain kuva meistä, viidensistä serkuista.
Ja Niilosta tietysti myös.
Tilaamamme testi kertoo siis yhteisistä geeneistä serkkuuden perusteella. Tai jos ollaan ylenevässä tai alenevassa polvessa, senkin testi tietysti näyttää, kun henkilöt on testattu. Minulle lähin serkku on ilmoitettu olevan ensimmäinen tai toinen, mutta ainakaan nimen perusteella henkilö ei ole mitenkään tuttu. Oma käsitykseni on, että oikeasti ensimmäisiä serkkuja minulla on vain kolme. Mutta geenitutkimusten tuloksissa on tietysti monenlainen kutkuttava yllätysmomenttien mahdollisuus.

Voi olla, että ankarasti oikaisen asioita, kun yritän selittää näitä geenisukulaisuusjuttuja. Mutta se sallittakoon. En ole nimittäin millään tavalla perehtynyt lajin hienouksiin. Sen kuitenkin tiedän, että  esimerkiksi parhaimmillaan geenitutkimus täydentää perinteistä sukututkimusta.

Jossain sanottiin, että Suomesta tuohon muistaakseni maailman suurimpaan geenitutkimuslaboratorioon on lähetetty noin 9000 dna-näytettä. Luulisi, että nyt jo enemmänkin, koska uusia selvästi suomalaisiakin osumia tulee päivittäin. Jormalla osumia eli näitä serkkuja on melkein 5000. Itselläni alle 4000. Molemmilla joukossa on paljon sellaisia henkilöitä, jotka todennäköisesti asuvat Yhdysvalloissa. Lähimmät ovat kuitenkin pääosin kotimaisia serkkuja.

Geenitutkimus kertoo myös oman alkuperän eli paljastaa, mistä päin maailmaa omat sukujuuret ovat. Saatoin olla vähän pettynyt, kun paljastui, että olen 98-prosenttisesti suomalainen. Vähän tylsää? Alle kaksi prosenttia geeneistäni viittaa jonnekin Siperian seutuville ja alle yksi tosi kauas Australian tienoille. Viimeksi mainittu voi mennä hyväksyttävän virheen piikkiin.

Tilasin myös geenitutkimuksen tuloksiin perustuvan selvityksen, joka antaa vinkkejä terveydentilastani. Minkälaisia uhkia on ja minkälaiset asiat tukevat hyvää terveyttä. Tyttären kanssa tosin päädyimme ajattelemaan, että tuloksissa on jotain selleista, joka sisältää liikaa epävarmuustekijöitä. Pahimmillaan tuntui, että luemme ilmaisjakelulehden horoskooppipalstaa. Mitään todella dramaattista tiedot eivät kuitenkaan sisältäneet, mutta eipä tuon tiedon hankinta paljon maksanutkaan. Hinta taisi olla jotain viiden dollarin paikkeilla.


Ei kommentteja: