Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 17. lokakuuta 2017

Alkoholiton vaihtoehto, osa 2

jormas. Toissa päivänä kirjoitin kirkonmenoista, joissa vastoin ohjeita tarjottiin ehtoollisviinin alkoholittomana vaihtoehtona marjamehua.

Muutakin tartuntapintaa aiheeseen on. Palokassa oli aikoinaan Oluttupa, jossa tykkäsin istua, vaikka alkoholittoman oluen saaminen valikoimaan oli kiven alla. Ratkaisin asian ostamalla korillisen juomaa Alkosta, jotka vein Oluttuvalle. Myin ne sinne ja lupasin ostaa tuplahinnalla takaisin.

Kuva on http://www.lily.fi/ sivuilta
Kerran Jyväskylässä järjestettiin Sosiaali- ja terveysalan messut, joilla olin Sininauhan osastosta vastuussa. Siinä roolissa pääsin myös kaupungin iltavastaanotolle. Menin sisään Heikki S. von Hertzenin kanssa, kun hän oli sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkönä. Se oli aikaa, jolloin Heikki ei käyttänyt alkoholia. Kun siinä sitten vierekkäin saimme käteemme kaupungin tarjoaman maljan, jonka alkoholiton vaihtoehto oli kivennäisvettä. Tästä von Hertzen nosti maitonsa. Että meinaako kaupunginjohtaja Pekka Kettunen ja Jyväskylän kaupunki, että me skoolaamme vichyllä, kun muilla on kuohuviiniä tai peräti samppanjaa. Siinä sitten kaikki odottivat aikansa, kun meille etsittiin alkoholiton, tilaisuuteen sopiva vaihtoehto. Se oli ensimmäinen kerta, kun sain nähdä, että alkoholittoman vaihtoehdon voi profiloida korkealle ja selkeästi.

Aikoinaan oli voimissaan myös Raha-automaattiyhdistys, joka oli kuuluisa myös siitä, että sen tilaisuuksissa oli tarjoilut huippuluokkaa.  Oli evästä ja oli alkoholijuomaa. Mutta vaikka RAY rahoitti monia päihdehuollon järjestöjä, se ei koskaan lukuisista palautteista huolimatta oppinut profiloimaan alkoholitonta vaihtoehtoa. Se oli valitettavaa taholta, jonka pitäisi näyttää aivan muuta esimerkkiä.

Kun täytin 50 vuotta juhlin isollaan. Vieraita oli paljon ja viina ei virrannut. Sen vaihtoehtona oli Sininauhaliitolle lanseeraamani tuote "Sinibaari", jossa tarjoiltiin alkoholittomia cocktaileja.  Juhlijoiden joukossa oli vain yksi vieras, joka naukkaili omia alkoholillisia driksujaan. Hän oli Eeki Manteri alias Viktor Kalborek. Jonka yksi biisi oli Sininauhan epävirallinen nimikkobiisi Tuhansien tähtien hotelli. Linkin takana olevan videon on tehnyt aikoinaan Sininauhasäätiön yksi työntekijä. Hienoja miehiä sektorillaan ja vähän ylikin. Sekä Eeki että videon tehnyt Rami.

Kun järjestimme Jokilaaksossa Myllykylän Omakotiyhdistyksen kanssa viime kesänä kyläkävelyn ja sen jälkeen meillä illanvieton, jäi juomien hankkiminen muiden tehtäväksi. Oli olutta ja viiniä punaisesta valkoiseen. Ja meille, ketkä emme alkoholia juoneet, olivat vastuulliset juomanhankkijat hankkineet Mehukatti-mehua.

Ei kommentteja: