Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 18. maaliskuuta 2017

"Virallinen" vaalipäällikkö ja koira

päivis: Olen kutsunut itseäni Jorman vaalipäälliköksi, sillä sellainenhan jokaisella vakavasti otettavalla ehdokkaalla kuuluu olla. Palkkaa en saa, mutta enpä ole ollut kovin työllistettykään vaalien lähestyessä. Ehdokas on pääosin itse suunnitellut kampanjansa, josta olen lähinnä tyytynyt antamaan palautetta. Joskus ehkä on tullut ikään kuin sormella osoitettua asioita, joihin vaalien alla olisi syytä kiinnittää huomiota. Ja olla jyvällä.

Parissa ehdokastilaisuudessa olen ollut mukana. Tuusulanjärven jäällä järjestettiin kampanjan avaus, jossa Niilo nimitettiin (tai Jorma taisi nimittää) Tuusulan Vihreiden viralliseksi vaalikoiraksi. Tänään tosin Hyrylän torille, jossa paikalla oli ilmeisesti kaikkien ehdokasryhmien edustajia, vihreiden teltalle ilmestyi muitakin mukavia "virallisia" koiria. Niilokin oli uskollisesti paikalla, vaikka ei tuossa kuvassa näykään. Ja Jorma tietysti myös.

Toritapahtumat on hieman keinotekoinen tapa kohdata kuntalaisia. Tunnustetaan väriä, tarjotaan syötävää ja juotavaa, jaetaan ilmapalloja ja tietysti vaalimainoksia. Samaan aikaan kaikki tietävät, että sisimmässään jokainen ehdokas toivoo tekevänsä hyvän vaikutuksen saadakseen mahdollisimman monta ääntä. Jossain pitää tietysti olla esillä, mutta samalla iso osa kuntalaisista kiertää kaukaa kaikenlaiset vaalitilaisuudet.

Helsingissä vihreiden odotetaan
nousevan valtuuston suurimmaksi
ryhmäksi. Saa nähdä, montako
valtuutettua Tuusulan vihreät
saavat kotikuntani valtuustoon.
Aamulla Hyrylän torille ajellessamme mietimme syitä, jotka vaikuttavat siihen, ketä kukakin äänestää. Emme olleet varmoja edes omista motiiveistamme äänestäjinä. Joskus voi olla niin, että mukavan näköinen naamataulu vaalimainoksessa ratkaisee, vaikka kovin hyvä syy se ei tietenkään ole oman äänensä käyttämiseen.

Toivoisi tietysti, että jokainen vaivautuisi edes vähän ottamaan selvää ehdokkaasta, hänen ajatuksistaan ja  kyvyistään hoitaa yhteisiä asioita, ennen kuin kirjoittaa äänestyskopissa ehdokkaan numeron.

Tunnettua ehdokasta on yleensä helpompi päättää äänestää kuin jotain tuiki tuntematonta. Joskus se onkin ihan hyvä perustelu, mutta julkkisten saamaa äänivyöryä en oikein koskaan ole jaksanut ymmärtää. Moni varmasti äänestää myös henkilöä, jonka itse tuntee. Kuntavaaleissa vanhoja ja uusia tuttuja löytyy listoilta suhteellisen helposti.

Näissä vaaleissa ei ainakaan minun korviini ole kantautunut enemmälti toiveita siitä, että äänestettäisiin nuoria ehdokkaita. Joskus tuntuu että lähestulkoon vaatimus nuorille annettavista äänistä lähentelee jo ikärasismia. Itse jo vähän iäkkäämpänä äänestäjänä ymmärrän hyvin sen, että valtuustoissakin pitää olla kaiken ikäisiä ihmisiä. Miksi siis vanhempi väki ei saisi äänestää ikätovereitaan? Jos Jorma ei olisi ehdokkaana, etsisin luultavasti jonkun lähempänä omaa ikäluokkaani olevan ehdokkaan. Tietysti naisen.

Ei kommentteja: