Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

Lumi on muuttunut, sanoi Kassi-Alma

jormas: Eilen osallistuin Hyrylän Seudun Omakotiyhdistyksen tilaisuuteen. Paikaksi oli valittu Tuusulan kunnantalon valtuustosali, sillä oletan oletuksena olleen, että kuulijoita ja keskustelijoita on melkoinen joukko. Näillä mielin minäkin paikalle astelin. Olihan järjestäjänä tuhannen tuusulalaisen jäsenen yhdistys.

Tilaisuuden alettuakin oli panelisteja enemmän kuin kuulijoita
Kutsuttujen valintaa sinällään ihmettelin, sillä tilaisuuteen ei oltu kutsuttu niitä puolueita tai ryhmiä, jotka ovat nyt vaaleissa ehdokkaina.  Vaan ne ryhmät, jotka ovat viimeisiään vetävässä, istuvassa valtuustossa. Puuttuivat muun muassa kommunistit ja Sanna Kervisen valitsijayhdistys. Ei kovinkaan tasapuolista.

Järjestävä taho valitteli myös rahapulaa ja tiedottamisen kalleutta, kun ihmettelimme vähäistä yleisömäärää. Itse nostin esiin kysymyksen, että kukahan mahtaa päättää linjauksista, joiden mukaan keskustellaan muun muassa missäkin Face-ryhmässä. Kysyin myös julkisesta Tuusula-ryhmästä, että onko tietoa paneelista yritetty jakaa sen kautta, sillä jäseniä siinä on lähes 8000. Järjestäjä ei tiennyt vastausta.

Panelistien lisäksi paikalla oli puheenjohtaja ja kuusi kuulijaa, joukossa puolueiden aktiiveja. Käytettyjen puheenvuorojen perusteella ajattelin, että yleisössä oli yksi, joka ehkä tuli etsimään itselleen ehdokasta tai peräti ryhmää, jota äänestää. Oli hiljattain Tuusulaan muuttanut.

Pääosin keskustelimme keskenämme, jota puheenjohtaja rajasi kahden tiimalasin avulla. Ennen seuraavan aiheen avausta, hän päätti käytetäänkö minuutin vai kahden ajanottolaitetta. Sinällään mukava ja hyvin järjestetty tilaisuus, jossa keskustelun aiheet oli etukäteen rajattu. Niissä myös pysyttiin.

Tilaisuus oli jo päättymässä, kun innostuttiin keskustelemaan, että kaventaako palveluja ja sosiaalietuisuuksia vai nostaako veroja. Siinä yhteydessä nostin esiin verottajan kekseliäisyyden ja hulevesimaksut. Että kun taivaalta on jonkun vuoden tullut vettä, joka on tähänkin saakka osannut virrata uomiaan myöten sinne minne luonto ja ihminen on sitä ohjannut, niin nyt on toisin. Kunta tekee vedelle ja sulavalle lumelle putket maan alle mielensä mukaan ja harkitsee nyt, että veden virtaamisesta on kuntalaisten alettava tilittämään rahaa kunnan pohjattomaan kassaan.

Kun ajelin tilaisuudesta kotiin, muistin Helsingin, jossa suunnittelijat kaavoittajineen ovat kunnostautuneet niin, että ei ole enää tilaa lumelle, vaan se on sulatettava vedeksi. Ajattelin, että entäpä jos se onkin totta, että lumi on muuttunut. Sen mahdollisuuden nosti nimittäin aikoinaan esiin Jyrki Sukulan äiti Marja-Leena, jonka yksi mainio roolihahmo oli Kassi-Alma.

Kuva on Ylen arkistosta Kassi-Alman ensimmäisestä tv-esiintymisestä
Olin aikoinaan viemässä häntä yhteen vaalitilaisuuteen Keravalla, jossa oli tupa täynnä toinen toistaan hienompia naisia. Jotka katsoivat silmät pyöreinä, kun Wilmaksikin kutsuttu Kassi-Alma pölähti sisään. Ja sanoi alkajaisiksi, että tiedättekö rouvat, että lumi on muuttunut. Ai, että mistäkö sen tietää, jatkoi hän. No siitä, että kun minä koulutyttönä ja -matkalla jokunen vuosikymmen sitten kyykistyin lumihankeen tarpeilleni, niin ei jäänyt kuin pikkurillin kokoinen reikä. Mutta nyt kun teen saman, on joka paikka keltaisena metrin säteellä.

Ei kommentteja: