Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 22. helmikuuta 2017

Ihminen on sopeutuvainen

Kotipihamme Thaimaassa katolta
kuvattuna. Sää on kesät talvet
melkein yhtä lämmin. Vain kesällä
sää on sateisempi, mutta sadekaan
ei viilennä ilmaa.
päivis: Jos nyt helmikuussa sää olisi niin kuin kuuluu, pahimmillaan olisimme sunnuntaina Thaimaasta tultuamme siirtyneet 50 - 60 astetta kylmempään säähän. Lämpömittari on kuitenkin ensimmäisinä kotiinpaluun päivinä ollut enimmäkseen nollan tietämissä, joten lämpötilaero on "vain" noin 30 astetta. No, tänä aamuna taisi olla suunnilleen 45 astetta kylmempää kuin Thaimaassa.
En ole huomannut, että palelisin erityisemmin, vaikka ulkoilman lämpötila olisi edellä kuvatun kaltainen. Ehkä kylmään pohjolaan palattua tulee pukeuduttuakin paremmin. Toisaalta kylmä ilma saattaa jopa tuntua mukavalta, kun paksuihin vaatteisiin pukeutuneena kasvoille tulee raikkaita tuulahduksia. Niitä Thaimaan lämmössä saattaa kaivata useinkin.

Thaimaan jälkeen talvipakkasella tarkenee, kun vaatetta on päällä riittävästi.
Niilolle sovitellaan takkia päälle vain kovimmilla pakkasilla.
Thaimaahan mennessä puolestaan on helppo ja mukava luopua turhista vaatteista. Varsinkaan kiristäviä vaatteita ei tee mieli pukea päälleen. Toisinaan vain saattaa joutua harhan valtaan, kun lähtee vaikka illalla ulos. Lähtiessä saattaa hetken aikaa kuvitella, että pitäisi varata pitkähihaista vaatetta mukaan. Näinhän ei kuitenkaan ole. Illallakin tarkenee lyhythihaisissa puseroissa.

Thaimaan ja Suomen aikaero on talviaikana viisi tuntia. Suomen tunnit tulevat perässä. Maasta toiseen siirryttäessä pitää siis sopeutua lämpötilaeron lisäksi aikaeroon. Puhutaan jet lagistä, kun aikaero aiheuttaa ongelmia.

Thaimaahan mennessä pääsen yleensä heti kiinni paikallisesta ajasta. Lentoaikataulut ovat ainakin Finnairilla lennettäessä yleensä sellaiset, että perillä etelässä ollaan aamulla. Huonosti lentokoneessa nukutun yön jälkeen jaksaa kuitenkin yleensä valvoa helposti iltaan asti, koska perillä ilta tulee viittä tuntia aikaisemmin kuin mitä sisäinen kello ilmoittaa.

Suomeen palatessa päivä onkin vasta iltapäivässä, jos lento on Thaimaasta lähtenyt aamulla. Thaimaassa sen sijaan käsillä on jo ilta. Voi olla, että kotimaan iltaa ei jaksaisi oikein odottaa ja on houkutus käydä liian aikaisin nukkumaan. Ja aamulla tulee taas herättyä ennen aikojaan. Jos yöunet kuitenkin onnistuvat suhteellisen normaalisti, pää saattaa silti olla aikaeron vuoksi pyörällä. Ilmainen keino torjua jet lag -oireita on liikkuminen. Pitäisi siis jaksaa raahautua lenkkipoluille, vaikka pää olisi kuinka pyörällä tahansa.

Ei kommentteja: