Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 22. elokuuta 2016

Hyrylän katukulttuuria, osa 3

jormas: Olin jo tulossa tarinoineni hyvää vauhtia toisessa osassa Riihikalliosta kohti Hyrylän keskustaa, kun muistin, että pitää palata takaisin. Sen sai aikaan ravintola Matka-Tuoppi Riihikalliossa, jonka unohdin kokonaan. Joka saattoi saada Hyrylässä toisena a-oikeudet, jos varuskunnan upseeri- ja aliupseerikerhoja ei oteta huomioon. Ensimmäinen taisi olla Kesti-Grilli.

Monessa kuppilassa minulla oli oma kolpakko
Matka-Tuoppi avasi 60-luvulla ovensa nykyisen Riha-Centerin paikalla. Talon omisti sama taho kuin aikoinaan Hyrylässä, Säästöpankin talossa olleen huonekaluliikkeenkin. Saattoi olla nimeltään Hyrylän Kaluste. Tarina kertoo anniskeluoikeuksia tavoitelleen myös tilojen omistaja. Sen vuoksi sopimuksen päättymisajankohdan lähestyessä ravintoloitsija Hartikaisen pariskunta rakensi lähes yötä päivää uusia, entistä ehompia tiloja viereiselle tontille. Totta tai tarua, mutta ei ehkä savua ilman tulta.

Matka-Tuopin, niin uuden kuin vanhankin sekä tiloissa myöhemmin toimineen Camellin ja sen takana olleesta pikku-Ellistä riittäisi tarinoita kirjaksi saakka. Taisipa se olla nimeltään ravintola Pata-Akka ja Lordkin välissä. Portsaritkin olivat aivan omaa luokkaansa, kuten tietty kaikissa muissakin ravintoloissa.

Alkuperäisen Matka-Tuopin tiloissa toimi sittemmin Kinnusen mattoliike. Sen omisti Hannu, joka on Raivion Skavabölen pojat -elokuvassakin seikkailevan Taikurin poika. Kun Hartikaisen Villellä hirtti joskus ryyppy päälle, hän saattoi lompsuttaa mattoliikkeeseen luokseni. Sillä näkäräiset maistuivat minulle silloin enemmän kuin laki määrää. Ville kaivoi yhden pikkutakin taskusta kaksi lasia, toisesta jääpussin ja kolmannesta Ballantine´s wiskipullon ja sanoi: "Kuules Jorma. Kun minä otan viinaa, olen kävelevä baarikaappi."

Aikoinaan sain Kinnusen mattoliikkeestä kenkää, johon osasyyllinen on toisen hyryläläisen ravintola Kesti-Grillin pitäjän, Niemen Mirkun poika, Tenkka. Jolla muuten oli aikoinaan Formula V -kilpa-autokin. Sitä joskus koeajettiin Hyrylän asfalttiteillä, kun Volkswagenin legendaarinen asentaja Ehon Jukka sääti sitä. Työkseen Tenho eli Tenkka ajoi rekkaa ja ilmestyi kerran tequilapullon kanssa työpaikalleni Hannun ollessa Järvenpään sisustusmessuilla. Aamupäivän kääntyessä iltapäivään, oli joku liikkeessä käynyt asiakas mennyt messuille ja sanonut Kinnusen Hannulle: "Sinulla taitaa olla itsepalvelumyymälä Riihikalliossa, kun myyjä makaa sammuneena mattorullien päällä."

Matka-Tuoppi oli yksi Hyrylän merkittävimmistä kohtaus- ja ajanviettopaikoista, jossa on saanut alkunsa monta lyhyempää ja pitempää rakkaustarinaa, kuten myös avioeroakin. Kaiken sen lomassa otettiin paukkuja ja tapeltiin välillä sisällä ja välillä pihalla. Yksi huvitus valomerkin jälkeen kesäöisin oli Keravan maauimala, jonne mentiin joukolla yöuinnille aitojen yli. Poliisitkin sen tiesivät, mutta koskaan emme rikkoneet paikkoja eikä virkavalta keskeyttänyt kertaakaan yöuintejamme ja -ilojamme.

Ei kommentteja: