Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 23. elokuuta 2016

Katukulttuuria löytyy myös Laukaasta

päivis: Jorma on kirjoitellut jo kolme blogia hyryläläisestä katukulttuurista. Välillä juttu on tosin rönsynnyt henkilökohtaisempiinkin muisteloihin. Minullakin saattaisi olla vanhoja muistoja kulttuurista, jonka etuliitteeksi ei kuitenkaan sovi katu-sana. Palokassa, nykyisessä Jyväskylän lähiössä, kun ei nuoruusvuosinani ollut katuja. Ei juurikaan edes asfaltoituja teitä. Katuvalojakin oli vain harvakseltaan.

Koska tällä hetkellä olen kirjoilla Laukaassa, ajattelin, että voisin kirjoittaa huomioistani, jotka koskevat Laukaan keskustan katukulttuuria. Jos nyt sieltä sellaista voi löytää. No tietysti löytää, jos vähän käyttää mielikuvitusta.

Katukulttuurin olemassaolosta Laukaassa kertoo ainakin kaksi asiaa: paikallisten joutilaiden miesten läsnäolo ja vuodesta 1995 saakka töhrimättä säilynyt, Arwidssonintien varrella oleva silloisten lukion toista luokkaa käyneiden oppilaiden maalaama seinämaalaus. Tai maalaus seinämässä. Seinä se ei ole, mutta aidaksikaan sitä ei voi kutsua. Graffitiksikin se on ehkä liian selkeälinjainen.


Niin kutsuttuja alan miehiä Laukaan keskustan katukulttuuriin on kuulunut niin kauan kuin olen asiaan ymmärtänyt kiinnittää huomiota. Alkon myymälä ja joutilas miesjoukko ovat yhdistelmä, joka kuuluu lähes jokaiseen pienenkin kunnan keskustaan. Mutta ilmiö on havaittavissa myös esimerkiksi Helsingin Hakaniemessä, jossa Ympyrätalon kulmilla (tai ei ympyräisellä talolla voi olla kulmia) viihtyy samanlaista kansaa kuin Laukaan keskustan Alkon liepeillä.

Laukaakin saattaa ainakin osin kuulua muuttotappiokuntien joukkoon. Kunnan keskustassa enemmistö päiväsaikaan liikkuvista on vanhempaa väkeä. Ikäihmisten joukossa tietysti kulkee myös lastenrattaita lykkiviä kotiäitejä. Jyväskylän läheisyys miellyttää monia lapsiperheitä, joten muuttotappion suhteen totuus voi olla jotain muutakin.

Varsinaisesti Laukaan keskustan visuaalisen kulttuurin muodostaa elintarvikeliikkeiden luoma väri- ja muotomaailma. On kaikilta itseään kunnioittavilta paikkakunnilta löytyvä sinipunakeltainen Lidl. Vieressä on hieman toisia ruokakauppoja korkeammaksi rakennettu vihreä S-market ja vanhaa maalaisten osuuskauppaa ja saksalaista myymälätyyliä karsastavia palveleva sinivalkokeltainen K-Market. Lidliltä piirrettävän, 300 metriä pitkän suoran janan toisesta päästä löytyy vielä sininen Siwa, jonka pitäisi kai jollain juoksulla muuttua oranssiksi K-Marketiksi. Sen tulevaisuudesta en tosin tiedä, koska naapurissa jo on edellä mainittu K-Market. Mutta kyllä kai Laukaan pääraitille kaksi K-kauppaa mahtuu?

Kun elintarvikekauppoja on Laukaan keskustaan siunaantunut noinkin runsaasti, on selvää, että yksi selkeä katukulttuurin piirre on muovista ostoskassia kantava kuntalainen. Vähitellen, toivon mukaan, myös kestokassit alkavat olla osa laukaalaista katukulttuuria. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole näköpiirissä, että tältä osin trendi olisi muuttumassa ympäristöystävällisempään suuntaan.

Ei kommentteja: