Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 26. maaliskuuta 2016

Töhnä- ja muita munia

päivis: Kun tuskailen blogiaiheen kanssa, Jorma usein kannustaa kirjoittamaan kananmunasta. Siitä on tullut jo jonkinlainen vitsi ja vastaan aina, että en varmasti kirjoita. Tänään päätin kuitenkin kirjoittaa, koska on pääsiäinen. Muna erilaisine versioineen on yksi pääsiäisen symboleista.

En ole erityisen innostunut suklaamunista, koska en pidä pelkästä suklaasta. Sekin ongelma on nyt ratkaistu, kun myyntiin on tullut töhnämunia. Kreemillä täytettyjä suklaamunia. Ne ovat olleet niin suosittuja, että ovat kuuleman mukaan jopa loppuneet kaupoista. Googletin töhnämunaa ja löysin muun muassa sellaisen jutun, jossa kerrottiin, että suomalaisäidit ovat seonneet töhnämunista.

Väitteestä voisi päätellä vaikka, että töhnämunissa on jotain huumetta. Kuinka muuten olisivat niin seonneet? Tai miksi äidit? Eivätkö isät tai lapset pidä lainkaan töhnämunista?

Ei tullut itse ostettua töhnämunia. Miten olisi voinutkaan, jos ne kerran oli myyty loppuun? En myöskään aikonut tehdä niitä itse. Reseptejä kyllä löytyy moneen lähtöön. Saimme kuitenkin Budapestin-tuliaisina neljä oikeaoppisesti pieneen munakennoon kahden lusikan kanssa pakattua töhnämunaa. Ja herkuttelimme äsken puolet niistä kahvin kanssa.

Tässä on Niilosta pääsiäiskuva
kananmunien kanssa.
Pääsiäisenä pitää tietysti syödä myös ihan tavallisia keitettyjä kananmunia. Keitin ison kennollisen luomumunia, mutta ei tullut edes värjättyä niitä mitenkään. Joskus olen laittanut keitinveteen sipulin kuoria ruskehtavan värin aikaansaamiseksi. Soijakastikekin taitaa ajaa saman asian. Kananmunien maalaamista en ole vuosikymmeniin harrastanut, enkä taida harrastaa jatkossakaan.

Hesari kirjoitti tänään jutun siitä, miten maidosta on kehitetty monenlaisia eri tuotteita. Minäkin muistan ajan, jolloin kaupassa myytiin vain yhdenlaista maitoa. Nyt sitä on ties minkälaisina versioina tarjolla. Kananmunille ennustettiin maidon kaltaista tulevaisuutta. Tosin jo nyt kananmunia voi valita esimerkiksi sen perusteella, minkälaisissa olosuhteissa kanat saavat elää tai millä ravinnolla niitä on ruokittu, jotta niiden munista tulisi mahdollisimman terveellisiä.

Nykyään ostan enimmäkseen luomumunia, jonka ainakin uskottelen tarkoittavan sitä, että kanat saavat elää mahdollisimman lajityypillisissä olosuhteissa ja niille syötetty ruoka ei ole peräisin tehomaataloudesta. Kananmunien tuottaminen ei sinänsä taida olla kovin tehokasta. Hesarin jutun mukaan kana munii päivässä vain yhden munan. Eikä varmaan auta, vaikka kanaa kuinka hiostaisi munimaan enemmän.

Ei kommentteja: