Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 10. helmikuuta 2016

Pattayan jätteet

jormas: Yritin herätellä Pattaya Suomi-Seuran Face-sivuilla keskustelua Pattayan jätehuollosta, kun niin moni tuntuu tietävän asian oikean laidan tietämättä asiasta yhtään mitään. Kuulun itsekin samaan joukkoon, joten olen päättänyt ottaa asiasta selvää. Keskustelusta alla pätkä suomalaista viisautta aidoimmillaan:

Pattaya Suomi-Seura ry Näyttää siltä, että nimenomaan sitä minne lähinnä biojäte roudataan ei tunnuta tietävän. Mutta selvitän sen, jos ei varmaa tietoa löydy.
TykkääVastaaKommentoija: Soini Strandén15 t
Pattaya Suomi-Seura ry Sitä nimenomaan en usko.
TykkääVastaaKommentoija: Soini Strandén20 t
Kaisa Hemmilä Tienvarret on jo nykyään pienempiä ja isompia kaatopaikkoja! Tätä on ihmetelty 20v ajan siellä lomaillessa että jätehuolto ei ole edistynyt tippaakaan. Kammottavaa hajua ja näkymät inhottavat. Samoin kävelykatujen kunnossapito on ihan rempallaan!
TykkääVastaaViesti118 t
Hannu Lehtolahti Nakluan puolella on laituri, josta kipataan proomuihin ja proomut vedetään merelle ja tyhjennetään, That is simply, vai mitä???
TykkääVastaaViesti118 t
Erkki Pörhö Tosiaan roskan määrä ja karmee haju pahenee joka vuosi, ett tuo koko Thaimaa kohtapuolin on iso kaatopaikka !!
TykkääVastaaViesti116 t
Pentti Ojala Hua Hinissä ne näkyvät polttavan vuoren rineellä😈
TykkääVastaaViesti218 t
Sirpa Hakala Tien varret ovat varmaan tuleva paikka!
TykkääVastaaViesti118 t
Mauri Ojala taitaa olla meressä
TykkääVastaaViesti121 t
Väinö Och Silja Tarkiainen Eiköhän tieto siitä paikasta ole siellä, toivotaan, toivotaan!
TykkääVastaaViesti15 t
Outi Siltaniemi Poltto luultavasti?
TykkääVastaaViesti15 t
Dora Birgitta Müntzel Hakokorpi Ei harmainta aavistusta.


Pengoin myös netistä edellä mainittua suomalaista viisautta, jota tästäkin aiheesta löytyy roppakaupalla. Yksi on nähnyt vedessä kortongin, josta hän päättelee, että kaikki jätteet kipataan mereen, toinen päättelee muovipussista saman asian ja niin edelleen. Ja kun joku näkee ulapalla pressuilla peitetyn proomun, näkee hän oitis sielunsa silmin aluksen kuljettamassa lastiaan mereen upotettavaksi.

Mutta oikeaa asiatietoa suomenkielellä en netistä löytänyt. päivis sen sijaan löysi englanniksi jotain. Kuten esimerkiksi kaatopaikan tai kaksi, joista vastuussa on Pattayan kaupunki. Kaatopaikoilla tai mikä käsittelylaitos se nimeltään milloinkin lieneekään, harrastetaan myös kierrätystä. Missä muodossa, sitä en vielä tiedä.

Nämä eivät päädy Jomtien-Pattayallakaan mereen
Joka tapauksessa jätteet viedään Pattayallakin kaatopaikoille ja ainakin osin käsiteltäväksi. Sekin tuli selväksi, että kaatopaikkojen kapasiteetti on pääosin turismin kasvun ansiosta riittämätön. Mitä se sitten tarkoittaakaan. Pattayan lähin saari aivan rannan kupeessa on Koh Larn. Sielläkin on oma kaatopaikkansa. Saarella jätettä kertyy 20-30 tonnia päivässä. Josta osa kuljetetaan Pattayalla käsiteltäväksi. Maantäyttämiseen jätettä ylipäätään käytetään aika tavalla. Sen itse kukin Thaimaassa aikaansa viettävä voi itsekin hyvin havaita. Mutta että jätteitä kipattaisiin missään muodossa mereen, sille väittämälle en löydä tietoon perustuvaa tukea mistään.

Aivan oma lukunsa on jätevesien puhdistus. Sen suhteen veden laatu on Pattayalla parantunut vuosikymmenen aikana valtavasti. Mutta jo reipas vuosikymmen sitten Pattayan vedet täyttävät hyvinkin uimaveden vaatimukset. Mutta katujen sadevedet menevät mereen käsittelemättöminä, näin uskon. Joka tarkoittaa, että kun heitän roskan kadulle, saan uida sen kanssa seuraavan sateen jälkeen.

Mielenkiintoinen vertailukohta nimenomaan jäte- ynnä muiden vesien suhteen on kotoisen Helsinkimmekin edustalla oleva Suomenlahti. Jonne edelleen suomalaisesta maataloudesta laskee aikamoinen määrä lannoitteita ja eläinten ulosteita. Tähän lisänä osa risteilyaluksista ja tietty muistakin laivoista laskee jätevetensä yhä sellaisenaan veteen. Aivan oma lukunsa on lahden perukalla olevan Pietarin, mutta myös muiden rantojen jäte-, maa- sekä eläintalousvedet. Pietarin jätevedenpuhdistamoiden saamisessa nykyiselle tolalle, on iso rooli meillä suomalaisilla. On kuitenkin hyvinkin todennäköistä, että Suomen merissä uidaan huomattavasti huonolaatuisemmassa vedessä kuin Pattayalla konsanaan. Jäteaiheeseen palaan, kun sitä sulattelen ja ongin lisätietoa.

Mutta tänään on päiviksen ja minun viikon yhteiskuntavastuupäivämme ja menemme rannalle pariksi tunniksi keräämään ihmisten sinne jättämiä roskia.

Ei kommentteja: