Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 12. elokuuta 2015

Älyn jättiläiset

jormas: Tuusulan Urheilukeskuksen alueella on oiva uimapaikka, jossa ensimmäisiä kertoja on uitu reippaasti yli puolivuosisataa sitten. Minäkin. Vesi on muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta pysynyt hyvälaatuisena entisessä Valon ja Lemmelöiden entisessä hiekkakuopassa. Siitäkin huolimatta, vaikka samassa montussa oli myös Tuusulan kunnan kaatopaikka, jonka enää harva muistaa.

Joskus tulee älyn jättitäisiltä lunta tupaan kuten nyt, kun uinti-ilmat olisivat mitä parhaimmat. Jokunen päivä sitten nimittäin kyseiset maailman parantajat olivat roudanneet rannalla olevat käymälät ihmisten niihin tekemine tuotteineen lampeen. Joten uinnit on tältä kesää uitu.
Mielessäni pyöri yhtä jos toista  painokelvotonta, vaikkakin kantaakin otin. Totesin miettineeni eräänkin kerran Korkeasaaren apinahäkkien takana, että kumpi on viisaampi, apina joka yrittää päästä ihmisen sille tekemästä vankilasta vai ihminen, joka menen yritystä katsomaan? Mutta koskaan en ole elämässäni tavannut yhtään eläinkunnan edustajaa, joka heittäisi paskansa omaan tai heimonsa juoma- tai uimaveteen.

Kusta, paskaa ja ylipäätään roskaamista olen pohtinut eräänkin kerran myös Pattayan rantatuolissa aurinkovarjon alla tähän tapaan:
Thaimaassa käy vuosittain 20 miljoonaa turistia. Jos jokainen turisti virtsaa mereen lomansa aikana litran, tekee se 20 miljoonaan litraa.
Tiedän, että näin ei ole asian laita, sillä joku ei tee tarpeitaan veteen lainkaan, vaan on oppinut niin sanotusti sisäsiistiksi ja käyttää niihin tarpeisiin varta vasten tehtyjä tiloja.
Tietämättömillekin tiloihin on opastus, joissa useinmiten lukee toilet tai wc. Lukutaidottomia autetaan siten, että usein opasteissa on myös miehen ja naisen kuvat. Tämä on hyödyksi silloin, kun on vaikeuksia löytää oman sukupuolen toilettia. Mutta jos oma sukupuolikin on kateissa, niin siihen ei taida opasteetkaan auttaa.

Sen sijaan Suomeksi sanottuna joillekin itsekkäille ääliöille mistään ei taida olla mitään apua, jonka Hyrylän uimapaikan tietoinen pilaaminen osoitti.
Sillä on olemassa varsinaisia sikoja, jotka eivät uimarannalla rantatuolissa varjon alla istuessaan käy vedessä minkään muun vuoksi kuin tyhjentääkseen sinne kusilastinsa. Ei ehkä tee sioille oikeitta nimittää näitä oman elämänsä sankareita sioiksi, sillä nekään eivät taida tehdä tarpeitaan veteen, jossa piehtaroivat itse. Mutta tässäkin valossa ylivoimaista älyä osoittavat ne, jotka kantavat muiden asianmukaisesti tekemät sonnat uimaveteen.


Pääsääntöisesti kaikki sadevesi menee Thaimaassa, kuten ilmeisesti vähän joka puolella palloa sellaisenaan erilaisia joen- tai muita vesiuomia pitkin mereen. Jos siis ne, jotka eivät tee tarpeitaan veteen, roskaavat muuten lomansa aikana parin litran verran heittämällä muovipulloja, jäätelöpapereita mehutölkkejä ja niin edelleen kadun varsille, josta ne ajautuvat sateiden mukana mereen, on meidän jätemäärämme maapallon kolkasta riippumaata vesistölle ja ylipäätään luonnolle melkoinen.

Tätä ei tarvitse muiden laskea itse, vaan teen sen puolestanne. Jos 20 miljoonaa ihmistä likaa vettä kahden litran verran, tekee se 40 miljoonaa litraa kusta ja muuta jätettä vuodessa. 
Mutta paljonko se sitten on kansankielellä?
Yksi kuutio on tuhat litraa, joita niin sanottu kymppipyöräkuorma-autoa vie kerralla kymmenen.. Siis kymmenen tuhatta litraa. Joten 40 000 000 litraa jaettuna 10 000 litralle, tekee 4000 kymppipyöräautollista sitä itseään matalaan Siamin- tai Suomenlahteen ihmisten toimesta.

Tämä järkeily ja laskutoimitukset eivät ole tarkoitettu Hyrylän Urheilukeskuksen uimarannan pilaajille, sillä miten heillä riittäisi äly yllä olevan edes osittaiseen ymmärtämiseen?

Ei kommentteja: