Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 8. joulukuuta 2014

Aitoa Thaimaata?

päivis: Heti alkuun pitää sanoa, että olen väärä henkilö vastaamaan mahdolliseen kysymykseen siitä, mikä on aitoa Thaimaata. Jos sellaista edes on. Tai varmaan on. Thaimaan tunteakseen täällä pitää suunnilleen asua ja elää koko ikänsä. Eikä sekään taida riittää. Jotenkin näin muistan joskus jostain turistioppaasta lukeneeni. Uskotaan.

Senkin uskon, että Thaimaa, jonka täällä Pattayan tienoilla kohtaamme, ei ole erityisen aitoa. Mitä kauemmaksi täältä lähtee, sen aidommaksi olo ja elämä kai muuttuisi. Ehkä aidoksi Thaimaaksi voisi nimittää vaikka silmänkantamattomiin jatkuvaa valkoista hiekkarantaa, jossa ei itsensä ja mahdollisen seuralaisensa lisäksi näe ristin sielua. Mutta jos ottaa huomioon, että maan väkiluku on vähän päälle 67 miljoonaa, kovin aidoksi tuota tilannetta ei kai voi kutsua. Paremminkin se voisi olla epäaitoa Thaimaata.
Moni pitää kaoottista liikennettä Thaimaalle tyypillisenä. Itse pitäisin sitä
ennemminkin sujuvana. Kuvassakin autoilijat ja mopoilijat ovat asiallisesti
pysähtyneet odottamaan punaisten valojen vaihtumista vihreiksi.
En usko, että roskaisuuskaan on kovin aitoa Thaimaata. Siksi on vaikea käsittää, miksi ymmärtääkseni kaikkea kaunista rakastava kansa heittää surutta roskansa tienposkeen. Siellä ne eivät edes ole "pois silmistä, pois mielestä", vaan ovat loputtomiin nähtävillä.

Koska thaimaalaiseen kulttuuriin kuuluu, että pitää välttää tilanteita, joissa joku joutuisi niin sanotusti menettämään kasvonsa, hyvä käytös toisia kohtaan kenties on aika aitoa Thaimaata. Olen tosin ollut näkemässä ja kuulemassa thaimaalaista perheriitaa ja siinä kasvonsa kyllä menettivät nähdäkseni molemmat osapuolet. Ehkä poikkeus vahvistaa säännön.

Ruokapuolelta on varmaan helpompi löytää aito Thaimaa. En tiedä nimeltä läheskään kaikkia tavallisia ruokia tai ruoka-aineita, joita thaimaalaiset syövät kuten me perunaa tai pizzaa. Uskon silti, että aika aitoja ovat erilaiset vihannekset. Joskus näkee pöydässä kuppia kupin vieressä ja kaikissa niissä on vihreitä syötäviä. Ja tietysti punaista chiliä. Myös riisi on varmasti yksi aidoimmista thaimaalaisruoista. Tämä käsitys vahvistuu, jos menee vaikka tavaratalon kodinkoneosastolle. Siellä on tarjolla käsittämättömän laajat valikoimat riisinkeittimiä. Ehdotan siis, että paremman puutteessa riisinkeitin edustakoon tällä erää aitoa Thaimaata.

Ei kommentteja: