Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 5. marraskuuta 2014

Huonoa ja hyvää tiedotusta

jormas: Tuusulan Hyrylässä on vimmalla hävitetty kaikkea sitä mikä liittyy tavalla tai toisella  venäläisyyteen. Lienee sukulaissieluisuutta pääministerimme lanseeraamalle sanalle russofobia. Isäni sodat käyneenä jermuna sanoi samasta, että ryssäviha. Niin tai näin, ilmiö lienee saanut eniten tuulta siipiensä alle sodista, jota ei käyty Venäjän, vaan Neuvostoliiton kanssa. Siitä puhutaan harvemmin, että juuri Venäjä antoi Suomelle itsenäisyyden. Ehkä vähän samaan tapaan kuin Ruotsi aikoinaan Norjalle.

Eilen tapasin Hyrylän entisen varuskunnan, Helsingin iltatorjuntarykmentin takamaastossa aikoinaan sijainneen ortodoksisen hautausmaan luona sanavalmiin naisihmisen, joka ihmetteli kuinka Tuusula on antanut hautausmaan mennä "tähän tilaan". Rouva otti valokuvia ja sanoi lähettävänsä ne Tuusulan kunnalle. Sanavalmiutta arvelin löytyvän enemmänkin siksi, että kuvien lähettämisen saatesanoiksi hän sanoi, että kunta kai luulee, että täällä ei liiku kuin runkkarit ja itsensäpaljastajat. Mutta miksi hautausmaa on käytännössä hävitetty, siitä on vaikea löytää tietoa saati sitten päätöksiä.

Joka tapauksessa samaisesta takamaastosta löysin jokunen aika sitten hyllykön raadon, jolle kysyin kunnasta sijoituspaikkaa blogissamme ja facebook-sivuillamme. Ja vastaus tuli, että vie omalla kustannuksellasi Järvenpäähän. Vaan en vie ja seuraavana selvitän kenen mailla hyllyn hylky on. Sen huomasin eilen paikalla käydessäni, että läjä on täydentynyt kahdenmaattavalla jousipatjalla.

Luulen, että oma pikkusieluisuuteni ei ole ainutlaatuista, vaan sitä on muillakin. Joten pahaa pelkään, että sitä istuu myös virkamiehissä ja miksei -naisissakin ja roinakasan hävittämisestä tulee henkien taistelu. Ja joku vetää kunnassa herneen nenäänsä eikä taatusti hoida roskia pois maastosta. Tosin voi olla, että kamat eivät olekaan kunnan mailla, mutta se selviää. Ja se, että eikö kunnalla ole tosiaan mitään vastuuta koko kunnan siisteydestä.

Nukkuuko Sininauhan tiedotus prinsessa Ruususen unta vai
miksi en löydä sen kotisivuilta mitään infoa tästäkään?
Tämän päivän Keski-Uusimaa kertoi, että vanha venäläinen rakennus, joka on toiminut lastenkotinakin, on taas esillä. Kunta kyselee paikan päällä Prijuutin kohtaloa, että purkaako vai ei. Olisi seutukunnallisesti arvokasta ja tärkeää pyrkiä kaikin tavoin säilyttämään se, joka vielä on jäljellä. Jos asiassa on jotain hyvää ja huonoa, on seutukunnan ykköslehti tiedottanut siitä  kiitettävällä tavalla.

Hyrylässä oli myös hyvin kaunis ortodoksikirkko, joka on jyrätty maan tasalle. Luulen että kahdessa osassa, sillä sotien aikana oli kupolit purettu pois ja niiden tilalla oli ilmatorjuntatykit. Kun sodat oli sillä erää sodittu, lähtivät tykit ja jonkun ajan päästä koko kirkko. Olisikin mielenkiintoista tietää, mitä asiaan sanoi aikoinaan ortodiksikirkko tai paikallinen ortodoksiseurakunta.

Paljon on siis hävitetty venäläistä historiaa. Samaan tapaan kuin moni muukin itseään sivistyneenä pitävä maa hävittää omaa historiaansa. Mutta tiiliskivisiä, punaisia kasarmirakennuksia on vielä jäljellä. Osin oikein hyvässä käytössä. Yhdessä niistä toimi aikoinaan sosiaalitoimi, josta myös minä hain leivänjatketta. Tai oikeastaan juomarahaa. Sittemmin rakennuksessa toimi kunnan pääkirjasto, joka muutti nykyiseen paikkaansa talon mitan pohjoiseen päin. Nyt taitaa olla kirjasto, sosiaalitoimi, linja-auto- ja taksiasema saman katon alla. Tällä hetkellä siellä on liitteen mukaiset näyttelyt.

1 kommentti:

Ulla-Maija kirjoitti...

Kyllä on harmillista että venäläisperäiset rakennukset on hävitetty. Muistan 1960-luvulla asuessani Hyrylässä jonkun vuoden, oli vielä tallella muutama kaunis rakennus. Kirkkoa en nyt muista, muistan puhutun siitä ja tuleekin samalla mieleen että itse ole taivastellut ja kauhistellut kuinka venäläiset ovat kohdelleet meidän karjalaisten kotipaikkoja, kirkkoja ja hautausmaita. Tosiasiahan se on että Kirvun hautausmaa on myllätty ja mm.isoisäni hauta häpäisty, kivet viety tienpohjiksi ja paikalle tehty asevarasto.
On tosiaan valitettavaa että me suomalaiset olemme kohdelleet venäläisten pyhiä paikkoja tuolla tavalla. Hyvä aihe ottaa esille.