Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 28. syyskuuta 2014

Soraa sosialismin rattaisiin, sanoi Tauno Valo vaalimainoksessaan

jormas: Tänään jatkettiin ajelua Kuuautollamme. Vaikka kyseessä olikin huviajelu, oli se muutakin. Keräämme nimittäin sopivina annoksina roskia ynnä muuta luontoon kuulumatonta. Yksi merkillisimmistä ovat autojen renkaan, akut ja kodinkoneet, joita on heitetty mitä ihmellisimpiin paikkoihin. Ihmellistä se on siksi, että kaikkia niitä saa viedä ilmaiseksi moniin paikkoihin. Ehkä tässäkin pitäisi olla sama systeemi kuin tyhjissä pulloissa ja tölkeissä. Että maksetaan, kun niitä palauttaa.

Meillä saaliina oli renkaita tällä kertaa. Moottoripyörän sellaisia, jotka on aivan erikseen pitänyt roudata keskelle luontoa. Roskien kerääminen jäi toiseen kertaan, kun puuttui roskasäkit. Irvokasta tässä on jollakin lailla, että esimerkiksi Tuusulan Ruotsinkylässä Metsäntukimuslaitoksella on monen sadan hehtaarin todella kaunis metsä. Se on puomeilla suljettu, jotta sinne ei pääse varsinkaan autoilla. Mutta varsinaisia sikolättejä ovat sitten puomien edustat, jonne vastuullisen kansalaiset jättävät autonsa päästäkseen puhtaaseen luontoon.

Metsässä tapasimme ukrainalaisen lapsiperheen, jolla oli astiat täynnä sieniä. Lapsi nukkui isän rinkassa autoaan tietämättömänä maailman menosta. Mies puhui aivan kelvollista suomea ja korosti, että he eivät ole venäläisiä. Sen hän myös muisti mainita, että Putin ei tule koskaan heidän valtakuntansa pääkaupunkiin Kiovaan. Pois mennessämme bongasimme yhdeltä puomilta heidän autonsa. Kun tarkkaan katsoo, huomaa katolla Ukrainan lipun ja sisäpeilin varressa maan keltasiniset nauhat. Isänmaallista väkeä siis.

Kerään kansan suusta siepattua faktaa ja fiktiota sanoin ja kuvin.
Niitä  julkaistaan Tuusula-lehdessä. Moni hyryläläinen muistelee,
että arkun rippeitä ja lurankoja putosi metsän takana olevaan
hiekkakuoppaan, kun Tauno Valo Oy kaivoi ja myi soraa ja hiekkaa.
Sitten kävimme vanhalla venäläisellä hautuumaalla Hyrylän varuskunta-alueen takana. Iältään sadan vuoden molemmin puolin olevat hautapaikat tai mitä niistä nyt on jäljellä on yksi häpeäpilkku Hyrylästä, josta on hävitetty ansiokkaasti paljon venäläistä historiaa. Ryssän vihassa meni muun muassa ensin ortodoksikirkosta kupolit ja sodan jälkeen loputkin. Sodan aikana kirkossa oli ilmatorjuntatykit.

Joten tässä valossa ei kovin suureen ääneen kannata puhua muiden velvollisuuksista huolehtia ulkomailla olevista suomalaisista haudoista tai hautausmaista. Vaikka en venäjäfani olekaan, vaan kaukana siitä, on minun muistini monipuolisempi kuin monen muun. Minä nimittäin tiedän, että itsenäisyyttä ei Suomella ole antanut Ruotsi vaan Venäjä.

Ei kommentteja: