Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 20. elokuuta 2014

Maailman pahuus ahdistaa

päivis: Alan kohta olla ihan turta ottamaan vastaan uutisia Itä-Ukrainasta, Israelin suunnalta, Pohjois-Irakista tai ebolan leviämisestä. Ei voi kuin huokaista syvään, kun lehdet kirjoittavat Saksankin salakuunnelleen amerikkalaisia. Juuri kun olivat pitäneet hirveän nuohan siitä, että salakuuntelua tapahtui toisin päin. Matti Nykäsen avioliiton käänteet ovat jo ihan lällärikamaa noiden oikeiden uutisten rinnalla.

Mietin, että minkälaista olisi elää täysin erakkona ja ilman mahdollisuutta seurata maailman tapahtumia minkään välineen kautta. Retriittejä harrastavat tekevät sitä tietysti muutaman päivän ajan. Mutta jos tuo tila olisi jatkuvaa. Istuisi vain kannon nokassa ja katselisi luontoa ja eläimiä. Voisi ahdistus maailman pahuudesta helpottaa kummasti. En luultavasti ole niin sosiaalinenkaan, että ihan heti alkaisin kaivata ihmisiä ympärilleni.
Erakon ja kanin elämäntavoissa saattaa olla paljon samaa.
Tai sadepäivä voisi olla aika ankea erakkona. Kovista pakkasista puhumattakaan. Elämä soljuisi kai silloin jotenkin tosi pienellä vaihteella, ellei peräti pakittamalla. Kanit ainakin tietävät, miten silloin pitää olla ja elää.

Katsoin eilen lyhyen pätkän jotain dokumenttia, jossa haastateltiin tutkijaa, joka haaveilee ihmisen eliniän pidentämisestä pariin sataan vuoteen tai enemmänkin. Ehkä tuo mies oli onnistunut elämään erakon elämää sivilisaation keskellä, koska oikeasti tuntui kuvittelevan suunnitelmiensa olevan mahdollisia.

Miten edes mahtuisimme tänne, sillä syntyvyys tuskin pienenisi, mutta kaikki vain jatkaisivat elämistään (suunnitelman mukaan vireinä ja terveinä ihan tuhatvuotisiksikin saakka). Äkkiä kävisi niin, että ruoka ja vesi loppuisivat ja päät vain kolisisivat yhteen. Ehkä se käynnistäisi ja kiihdyttäisi sotia, jotka sitten harventaisivat ihmiskuntaa. Ehkä vielä tehokkaammin kuin nyt. Mutta sitä nuo ihmisvuosien pidentäjät eivät näytä ottavan huomioon tai sitten juuri se osuus eilisestä dokkarista jäi näkemättä, jossa tätä olisi ollut mahdollisuus tutkijalta tivata.

Ei kommentteja: