Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 1. heinäkuuta 2014

Miss Petticoat ja DDR:n posliinia

päivis: Elämän tähden ry:n Omia polkuja kulkevien kauppaan on kevään ja alkukesän aikana saatu monenlaisia lahjoituksia. On tullut astioita, vaatteita, kenkiä, kirjoja, tekstiilejä ja leluja. Paljon on sellaistakin tavaraa, jonka käyttötarkoitus ei ihan ensi silmäyksellä avaudu. Mutta niitäkin joku on joskus tarvinnut. Tai todennäköisesti luullut tarvitsevansa.

Minua kirpputorimyyntiin päätyneissä tavaroissa kiinnostavat erityisesti astiat. Arabian Uhtua-kahvikupit ovat ihan arvotavaraa. Osa myynnissä olevista kupeista on hinnoiteltu maltillisesti, sillä kaikki eivät ole kuuluisien posliinitehtaiden tuotteita. Silti ne voivat olla hyvin kauniita.

Kun ihmiset penkovat varastojaan ja lahjoittavat tavaraa kirpputorille, joukossa on tietenkin myös mielenkiintoisia tavaroita. Usein kirpparilta löytää edullisesti laatutuotteita, esimerkiksi vaatteita. Meilläkin on yksi Marimekon hyväkuntoinen T-paita, jolle on laitettu hinnaksi kaksi euroa. Kukaan ei ole silti vielä huomannut ostaa sitä omakseen. Vähän penkomalla löytyy muitakin laatuvaatteita ja kenkiä.

Aina ei tule ajatelleeksi, että joku esine voisi olla retroa ja vintage-keräilytavaraa. Sellainen on ainakin hylje-pehmolelu, joita myytiin aikoinaan Neuvostoliitossa. Myös Miss Petticoat -tuotteet näyttävät olevan joidenkin harrastuksen kohteena. Meillä Petticoatin lasinalusia tai vastaavia löytyi muovipussiin pakattuna useita kappaleita. Hinnantarkistus lienee paikallaan.

Astia-osastolta (mahtipontisesti sanottu noin 60 neliön kirpputorista) tein myös löydön.  Siellä on todella kaunis, kukkakoristeltu kahviastiasto. Tulin vilkaisseeksi sokerikon pohjaan ja huomasin sieltä sanat Made in German Democratic Republic. Kruunukoristeen alla on lisätekstiä, joka kohdistaa astiaston johonkin tiettyyn DDR:läiseen posliinitehtaaseen. Mutta minulla ainakin pitäisi olla suurennuslasi, että saisin selvää kaikista valmistajan merkinnöistä.

Vastapainoksi edelliselle hyllystä löytyy suunnilleen samankokoinen astiasto, jonka pohjamerkinnät sisältävät muun muassa tiedon valmistusmaasta, joka on W.Germany. Astiat ovat sitä paitsi muutenkin kansainvälistä tavaraa. Omia polkuja kulkevien kaupasta löytyy niin englantilaisia, kiinalaisia, intialaisia kuin Brasiliasta kotoisin olevan Oxford-posliinitehtaan astioita. Jos olisimme Etelä-Amerikassa, Keradur-salaattilautasista saisi sikäläisellä kirpparilla maksaa vähintään viisi euroa (tämäkin hinta-arvio löytyi googlaamalla). Omia polkuja kulkevien kaupasta lautaset saa huomattavasti halvemmalla.

Ei kommentteja: