Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 14. kesäkuuta 2014

Päivän sää

päivis: Ja taas meni säätiedotus pieleen. Tänään luvattiin aurinkopäivä, vaikkakin viileähkö. Vaan minkälaisena aamu valkenikaan? Tuuli oikein tosissaan ja taivas oli tasaisen harmaa. Ei sentään satanut. Samanlaisena päivä on jatkunut alkuiltaan asti ja sillä mennään varmaan yöhön saakka.
Jonkun keskiviikko iltapäivän sää on osattu kuvailla tarkkaan. Eri
asia on, miten hyvin se kyseisenä keskiviikkona on pitänyt paikkansa.
Pitäisi varmaan tehdä Suomessa samoin kuin Pohjois-Koreassa johtaja Kim Jong-Un. Hän vaati säätieteilijöitään parantamaan laitteitaan ja ennusteitaan, että maassa osattaisiin paremmin varautua säiden vaihteluihin ja kuivuuteen. Pohjois-Koreassa kun johtaja konahtaa, niin jokainen tietää, mitä siitä pahimmillaan seuraa, jos muutosta ei tapahdu. En nyt itse kuitenkaan olisi valmis vaatimaan, että meteorologit pitää viedä saunan taakse, jos ennuste on mennyt pieleen.

Meillä ei Niinistö maan ylimpänä johtajana ole tainnut sanoa halaistua sanaa, vaikka säätiedotteet harvoin pitävät paikkansa. Ja kyse ei kai sentään ole siitä, etteikö meteorologeilla olisi laitteet viimeisen päälle hienot ja modernit. Ei tarvitse vanhan kansan tavoin luonnon ilmiöistä tai etanan sarvista päätellä, minkälainen seuraavan päivän sää on. Pitää vielä ottaa huomioon, että monelle meistä tulevan päivän sää on huomattavasti tärkeämpi asia kuin euromaiden kriisi tai edes hallituksen kokoonpano.

Sitäkin ihmettelen, että miten Ilmatieteenlaitoksella on kanttia kertoa julkisuuteen vaikkapa juhannussään ennuste, johon sentään on vielä lähes viikko aikaa. Kun ei kerran seuraavankaan päivän ennuste mene yleensä nappiin.

Ei kommentteja: