Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 27. toukokuuta 2014

EU-vaalien jälkipuintia

päivis: Vaalien jälkeen joku aina tokaisee, että "pulinat pois". Silti aina pitää vatvoa, miksi jotain ei valittu uudelleen, tai miten vähästä oli kiinni, että joku jäi rannalle. Ja tietysti lehdet vielä julkaisevat jokaisen ehdokkaan äänimäärät, joita lukemalla voi ihmetellä, miten joku on "tuhlannut" äänensä jollekin täysin mahdottomalle ehdokkaalle.

Rannalle jääneistä taivastellaan tietysti ensimmäisenä niitä, jotka pyrkivät uudelleen, mutta eivät päässeetkään. Niin kuin Eija-Riitta Korhola tai Mitro Repo. Se nyt vain sattuu menemään niin, että kaikki 250 ehdokasta eivät mitenkään voi tulla valituiksi, jos paikkoja on vain 13. Ja onneksi varmaan kaikille meille, että sama porukka ei ole jatkuvasti edustamassa meitä suomalaisia. Ei EU:ssa, ei eduskunnassa eikä kuntien valtuustoissakaan.
Paavo teki paavot ja meni heittämällä EU-parlamenttiin. Kuningas Paavo
osoitti jälleen myös huumorintajunsa tokaistessaan, että hän aikoo
meppinä pelastaa maailman muiden tärkeiden tavoitteidensa ohella.
Euroopassa on yleisesti käytössä suhteellinen vaalitapa, ei vain meillä Suomessa. Tosi järjettömältä se kuitenkin tuntuu, kun joku pienen puolueen ehdokas ei tule moninkertaisella äänimäärälläänkään valituksi, kun isomman puolueen ehdokkaat menevät huomattavasti vähemmillä henkilökohtaisilla äänillä kirkkaasti läpi. Näissä vaaleissa tässä asiassa sympatiani on Sari Essayahin puolella. Hänellehän kävi juuri edellä kerrotun mukaisesti ja paikka jäi uusimatta.

Kun aika monella ehdokkaalla harmitus taitaa olla vielä huipussaan, moni selittelee, että tästä on hyvä ponnistaa eduskuntavaaleihin. Niin varmaan onkin, mutta ei se silti tarkoita, että EU-vaaleissa saadut äänet kantaisivat vielä seuraaviin vaaleihin asti. Mutta tietysti vaalien kautta osa ehdokkaista tulee tutuiksi ja se tietysti auttaa seuraavalla kerralla.

Vaikka ehdokkaina varmaan olikin joitakin julkkiksiksi luokiteltavia, valittujen joukossa ei onneksi ollut ketään missiä tai urheilijaa, BB-talon asukasta tai tangolaulajaa. Noin niin kuin esimerkiksi.

Vaan sitä en ymmärrä, miksi EU-vaalit kiinnostavat äänestäjiä niin huonosti. Nyt sai sentään vielä valita oman ehdokkaansa samasta ehdokasjoukosta kuin kaikki muutkin äänioikeutetut. Ja vaalit tai paremminkin niiden lopputulos oli sentään melkoinen jännitysnäytös, kun samalla maan hallitus menee suurelta osin uusiksi.

Ei kommentteja: