Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Anthony Bourdain Tuusulassa

päivis: Satuimme huomaamaan Jimillä amerikkalaisen kirjailijan ja kokin, Anthony Bourdainin tekemän ohjelman Suomesta. Bourdain antoi hieman omituisen kuvan maastamme, jossa ohjelman mukaan juodaan järjettömästi viinaa ja syödään erinomaista ruokaa. Bourdainille tarjotut sapuskat olivat hyvin lihavoittoisia. Kaikki muu näytti maistuvan, mutta ei nakkikioskin lihapiirakka kaikkine tavanomaisine lisukkeineen.

Ehkä olen seurustellut liikaa raittiiden kanssa, sillä vierastin Bourdainin hillitöntä juopottelua  muun muassa suomalaisnaisten kanssa. En tunnistanut niistä pätkistä omaa maatamme, jossa käsittääkseni ruokaryyppyjä kumotaan tosi hillitysti. Bourdainille maistui myös kalja, jota hän nautti kaljaratikassa, jonka kehuttiin olevan ainoa lajissaan koko maailmassa.

Googlesta - mistä muualtakaan - löysin tiedon, että ohjelma oli tehty vuonna 2012. Amerikkalaiset olivat sen nähtyään innostuneet twiittailemaan erityisesti jenkkikokin käynnistä kupparilla ja tuosta mainitusta ratikasta.

Bourdainin matka suuntautui lähinnä Helsinkiin, mutta kävipä hän Tuusulassakin, Ahlgrenin Santun kuppilassa Hyrylässä. Päämajassakin kokattiin. Koska Santtu on mustalainen, ravintolan keittiössä aito mustalaisrouva antoi näytteen tyypillisen heimokeiton valmistuksesta. Ihastelimme Jorman kanssa Santun englannin kielen taitoa, kun hän kuvaili Suomen mustalaisten tapoja maailmankuululle vieraalleen. Erityisesti mustalaisnaisten pukeutuminen tuli mainituksi. Sehän on poikkeuksellisen upea.

Jorma muistaa aina sopivassa käänteessä mainita, että Santtu tanssi kanssani häävalssin, kun Jorma ei oikein viihdy parketilla. Vedimme Santun kanssa 21.10.2007 Tuusulan Mutterimajalla Kulkurin valssin, josta joku saattoi ottaa kuvia, mutta meillä sellaista ei itsellämme valitettavasti ole. Tanssi tapahtui hieman jo virallisen ohjelman ulkopuolella, mutta oli tietysti ikimuistoinen.

Tuossa kuvassa ollaan jo Aarne Kiviniemen vihkimä nuoripari, mutta Kulkurin valssi on vielä edessäpäin.

Ei kommentteja: