Sivun näyttöjä yhteensä

perjantai 25. lokakuuta 2013

Ehkä vähän törkeä vertaus

päivis: Jorma kirjoitti eilen, että sorsat palasivat Pikkulammelle, kun jää suli siitä. Missä lie kävivät oleilemassa jäiden ajan. Ja miten ihmeessä ne ymmärsivät palata takaisin? Sorsat tulivat mieleen, kun kuulin tänään erään asian. Voi olla, että vertaus sorsiin on vähän törkeä.

Helsingissä on joissakin herättänyt närää, kun Kalkkers-yökahvila on viime talvena rajannut Romanian mustalaisten pääsyä yöksi kahvilaan. Joidenkin mielestä on oikein rajata, koska yökahvila on alunperin perustettu helsinkiläisiä asunnottomia varten. Osa taas näkee, että kävijöiden erottelu on laitonta. Käytännössä viime talvena joka yö osa jäi ulos, joukossa suomalaisia ja romanialaisia.

Sorsamme tulivat jostain syystä mieleeni, kun kuulin, että tänä syksynä Kalkkers aukeaa vasta marraskuussa ja syy olisi se, että näin romanialaiset ymmärtäisivät lähteä maasta ennen sitä, kun täällä on niin hankala oleskella taivasalla. Vähän samalla tavalla olen ajatellut sorsista: syytä olisi lähteä etelään, kun lampi jäätyy. Ruokaa on tietysti edelleen tarjolla, koska meillä on kanimme, joita tietysti myös pitää ruokkia.
Sorsalinnut palaavat lammelle taas talven jälkeen jään sulaessa.
Jos jatkan törkeää vertailua, kanit edustavat suomalaisia ja sorsat romanialaisia. Kanit saavat olla, mutta sorsien toivoisi lähtevän sinne, missä ne talvensa yleensä viettävät. Sorsia tosin odotetaan taas kevään tullen, mutta romanialaisia tuskin odottaa tai ainakaan toivoo kukaan.

Romanien parveiluun Kalkkersin edustalla, ennen kuin yökahvila aukaisi ovensa, liittyi viime talvena ongelmia. Niistä tuli mieleen, että minkälaista elämä omalla kotipaikkakunnalla mahtoikaan olla, jos Suomessa osalla heistä elinolot ovat sellaiset kuin kuulin. Vai onko niin, että elämä Romaniassa on ollut jotain vielä kauhistuttavampaa.

Ei kommentteja: