Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Kroisos Pennoset

jormas: Joku anonyymi oli kommentoinut ansiokkaasti "Ei matala maja" kirjoutusta ollen sitä mieltä, että Thaimaassa tai thaimaalainen elelee leveämmin kuin hän konsanaan asuntolainojensa kanssa.
Vaan eipä se taida olla aivan niin. Laitan tähän esimerkin, ja muuttelen paikallista valuuttaa samalla euroiksi, jotta ei mahdollisen asiastakiinnostuneen tarvitse laskukoneen kanssa muunnella valuutoita.

Vertailukaan ei ole helppoa, sillä maissa on sangen erilainen tulotaso. Joka tapauksessa thaimaalaisen peruspalkka on 8000 bahtia kuukaudessa. Se on noin 200 euroa. Moni  heistä hankkii 250 euroa, mutta tekee silloin  seitsemänpäiväistä työviikkoa. Normaalilta sunnuntaityöltä ei makseta mitään korotettuja palkkoja ja työpäivätkin ovat Suomen vastaavia pitemmät.

Jos thaimaalainen tai kuka hyvänsä käy syömässä Suomen ABC-asemia vastaavassa paikassa niin sanottua länsiruokaa, maksaa hän siitä juoman kanssa keskimäärin 8 euroa annos. Toisin sanoen, jos tekee joka päivä töitä, riittää raha käydä syömässä joka päivä paikoissa, joissa keskiverto turistikin syö. Mihinkään muuhun ei raha sitten riitäkään.

Usein täällä ollessa pohdin, että miltähän mahtaisi Suomessa tuntua, jos meillä esimerkiksi kovastikin lisääntyvät venäläisturistit söisivät sellaisissa paikoissa, joihin suomalaisella keskivertoduunarilla ei olisi mahdollisuuksia kuin kurkkia lasin takaa ulkopuolelta. Luulenpa, että emme kauaa sietäisi sitä.

Polttoaine maksaa noin 30-40 bahtia litra eli pyöreästi euron. Thaimaalainen saa kuukauden tilillään 250 litraa menovettä, jos tekee töitä seitsemän päivää viikossa.

Joten kyllä se on kukkua ja kaukana todellisuudesta, että Thaimaassa olisi paikallisella leveämmät oltavat kuin Suomessa. Työtönkin elää Suomessa kuin kroisos köyhään thaimaalaiseen verrattuna, sillä työttömyyskorvaus tai niin sanottu sosiaalihuolto on täällä lähestulkoon kuollut kirjain.
Silti tätä sanotaan hymyjen maaksi ja sitä täällä kyllä riittää meille muualta tulleille jaettavaksi, vaikka emme todellakaan sitä useinkaan ansaitsisi.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Arvoisa bloginpitäjä; olen edelleen sitä mieltä, että keskiverto thaimaalaisella menee paremmin kuin minulla. Kuten kerroin, minulla jää 200 euroa kuussa ruokaan ja kahteen viikonloppuun lasten kanssa. Lasten kanssa en voi säästää ruuassa ja sitä menee yhteensä 100 euroa kahtena viikonloppuna, 12 ateriaa. Minulle jää siis rahaa 100 euroa kuussa ruokaan miinus 2 viikonloppua, 26 päivää ja 100 euroa. Eli pystyn käymään ABC:llä syömässä kerran joka toinen päivä. Thaimaalaiset syövät joka päivä monta kertaa, kuulin.