Sivun näyttöjä yhteensä

sunnuntai 8. heinäkuuta 2012

Tilanhoitajien tarvekalut

päivis: Maalaisia kun olemme, tarvitsemme tiluksilla kaikenlaisia työvälineitä. Tärkein laite on mönkijä, jonka kanssa Jorma muuten on jo kertaalleen joutunut poliisien puhuteltavaksi. Moottoripyöräpoliisi pysäytti taannoin Jorman ajelemasta mönkijällä ilman kypärää. Jorma siihen totesi, että "ei kai traktorilla ajaessa tarvita kypärää". Poliisi hyväksyi sen, että mönkijä on traktori, mutta tarvitsi kypäräasiaan vielä kollegoiltaan varmistuksen. Paikalle saapui siis Järvenpään partio, joka luki tieliikennelakikirjaa. Myös he totesivat, ettei traktori tosiaan vaadi kypärän käyttöä, joten Jorma sai jatkaa matkaa.

Mönkijän tärkeys liittyy veden tuontiin sosiaalikonttiin, jonka nimi muuten varmaan jossain vaiheessa virallistuu huoltokontiksi. Mutta silloin meille - toivon mukaan - on täällä Jokilaaksossa jo Duokoti ja veden kuljetuksen lisäksi mönkijää tarvitaan myös harmaan veden pois kuljetukseen siihen soveltuvaan paikkaan.

Tärkeysjärjestyksessä mönkijän jälkeen lähes seuraava on siimaleikkuri. Entisaikaan ilman sellaista tultiin hyvin juttuun, mutta kun sellainen laite on kertaalleen keksitty, sen tarve on mitä ilmeisin. Siimaleikkuri on sitä paitsi kulkenut mukana myös Laukaaseen, jossa sillä on siistitty pieni pihapiirimme.

Siimaleikkurin hankinta ei olekaan mikään yksinkertainen juttu. Ensimmäinen leikkuri, Stiga-merkkinen, hankittiin vuosi sitten. Kun siihen olisi tarvittu varaosa, sellaista ei löydy mistään. Ei myyjäliikkeestä, joka ei enää edes myy kyseisiä Stigoja, mutta ei Stiga-huollostakaan. Päädyimme siksi ostamaan kesäkuussa uuden, Bilteman oman leikkurin. Sen hinta ei päätä huimannut, mutta lelu mikä lelu. Siima kuluu loppuun alta aikayksikön. Normaalisti siiman pitäisi tulla rullasta helposti ulos, mutta tässä lelumallissa on toisin: koko koppa pitää avata ja vetää siiman päät käsin pitemmälle ja edelleen ujuttaa ne kopan rei'istä ulos.
Tilanpito vaatii monenlaisia työkaluja. Bauhaus on tullut vuoden sisällä
kohta yhtä tutuksi kuin lähiruokakauppamme, Lahelan K-Market.

Päädyttiin siis päättämään, että hankitaan kolmas siimaleikkuri vuoden sisällä. Mutta siimaleikkurin hankinta onkin lähinnä taitolaji. Pitää osata vertailla laitteita, jotka näyttävät aika tavalla toisiltaan, mutta tarkkaan tutkittuna eroja löytyy roppakaupalla. Ja jos voisi olla varma, että myös varaosia löytyy, ostaminen olisikin hieman helpompaa. Tänään vietimme Bauhausissa lähes tunnin selvittämällä parhaimmillaan kolmen myyjän avustuksella, löytyykö johonkin tiettyyn laitteeseen niitä vääjäämättä tulevaisuudessa tarvittavia varaosia. Ei selvinnyt. Pitää palata huomenna lähtöruutuun, kun kokeneempi myyjä on taas työvuorossa.

Ei kommentteja: