Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 4. heinäkuuta 2012

Homo sapiens ja Formicidae

päivis: Jokilammen uimarannallamme on tai oli muurahaisyhdyskunta. Huomasimme ne, kun istuskelimme tuoleissa, joita myös muurahaiset näyttivät käyttävän. Penkit piti aina tarkistaa ennen niille istahtamista, ellei halunnut saada murkkuja iholleen.

Tänään huomasimme, että siellä pitää majaansa myös muurahaisia, jotka pistävät ikävästi eli niitä kellertäviä. Tuolille kavunneet ovat tähän saakka olleet mustia murkkuja. Kellertävillä murkuilla oli puukepin alla jonkinlainen munahautomo, jonka rakenteen päätin tuhota nakkaamalla kepin pusikkoon. Siitähän alkoikin kuhina ja vastaavasti minun päässäni syntyi kysymys: mistä ne tietävät, mitä pitää tehdä ja mihin suuntaan munastoa lähdetään siirtämään? Aivan välittömästi paikalla alkoi kuitenkin hyvin suunnitelmallisen oloinen muuttopuuha, kun valkoisia munia lähdettiin roudaamaan jonnekin, oletettavasti muurahaisten mielestä turvallisempaan paikkaan.

Tiedän, että muurahaisilla on oma hierarkiansa, joka määrittää kunkin aseman ja tehtävät. Mutta mistä niille syntyy tietoisuus, miten pitää toimia kriisitilanteessa, kuten tämäniltainen uimareissumme yhteydessä tapahtunut pesän tuhoaminen niiden näkökulmasta varmasti oli? Onko homo sapiens sittenkään niin ylivoimaisen viisas esimerkiksi juuri noiden muurahaisten rinnalla? Ainakin ne omaan mittakaavaansa suhteutettuna tuntuivat toimivat äärimmäisen viisaasti ja suunnitelmallisesti. Meiltä viisailta ihmisiltä vastaava tilanne vaatisi melkoista strategian etukäteishiomista, jotta voisimme vastaavassa tilanteessa toimia edes suunnilleen yhtä järjestelmällisesti ja järkevästi.

Ei kommentteja: