Sivun näyttöjä yhteensä

torstai 24. toukokuuta 2012

Koteja kodittomille ja tomaatin taimia

päivis: Tänään saimme olla mieluisan "iskun kohteena": Sininauhasäätiön juhlavuoden tapahtumiin kuuluva Koteja kodittomille toi tiluksillemme linnunpönttöjä reippaine asentajineen. Jorma vitsaili, että touhu oli niin kuin kunnan hommissa: pomoja oli enemmän kuin duunareita. Järvenpään Wärttinässä nikkaroidut pöntöt olivat tosi upeita. Mukana oli myös toivomuksemme mukasesti kaksi telkän pönttöä.
Telkkä sai kodin Jokilammen rannalle. Ehkä ensimmäinen
pesintä nähdään vasta vuoden päästä kesällä.
Pönttöjen rakentajat olivat tehneet kehitystyötä verrattuna aikaisemmin rakentamiinsa pönttöihin. Huomio oli kiinnitetty erityisesti pönttöjen ulkoasuun, Myös puhdistuksen mahdollistava luukku vaikutti hienolta oivallukselta. Yleensä pöntöt kai saa avattua päältä tai alta, mutta nämäpä aukeavatkin edestä. Hienoa!

Kasvihuone on ollut jo muutaman päivän täydellisen valmis. Kattoluukut aukeavat ja sulkeutuvat automaattisesti ja ampiainen yrittää epätoivoisesti tehdä pesää katon harjaan. Huonolla menestyksellä tietysti. Olemme tuhonneet jo ainakin kolme pyöreää pesän alkua.

Koska suurin osa tomaateista paleltui hallayönä, piti hankkia uudet taimet. Meitä peloteltiin, että missään ei enää ole tomaatin taimia. Tai on jossain Porvoossa. Jorma ei uskonut ja paineli taimitarhaan, josta niitä löytyi ja kuusi uutta tomaatin tainta on nyt istutettu laatikoihin. Hieman tuli sanomista, kun olin jättänyt osalle tomaateista tilan kasvihuoneen valoisammalle seinustalle, jossa taimet kasvaessaan saattaat varjostaa muita istutuksia. Katsotaan nyt miten käy. Kasvihuoneen ja muiden viljelyksien kanssa on niin monta koepalloa meneillään, että eiköhän tämänkin saa lisätä niiden joukkoon. Itse uskaltaisin esimerkiksi veikata sen puolesta, ettemme syksyllä korjaa kaalisatoa. Mutta punasipulit sen sijaan saattavat hyvinkin päätyä lautasillemme salaatin seassa tai paistettuna.

Ei kommentteja: