Sivun näyttöjä yhteensä

keskiviikko 16. toukokuuta 2012

Juhlaa ja luonnonsuojelua

päivis: Tänään huomasin olevani enemmän luonnonsuojelija kuin tiesinkään. Tuohduin aivan hirveästi, kun Jokilaakson kohdalle lampien taakse ja joen ylle ilmestyi punainen helikopteri (ääni oli niin kova kuin vain helikopterista lähtee), jonka mahan alla roikkui pitkä tanko ja sen päässä jonkinlainen pyörivä terä. Fortum toki oli lähettänyt ilmoituksen, että sähkölinjojen reunoja tasataan lähiviikkoina, jotta liian pitkät puut eivät aiheuttaisi ongelmia sähköntuotannolle.

Asia vain meni ohi. Mutta tänään kun helikopteri teki äänekästä työtään, tajuntaan iski: entäs lintujen pesimärauha. Tai onko joillakin linnuilla enää ollenkaan pesäpuuta ja pesää helikopteri-iskun jälkeen? Näin miten kaksi joutsenta, hädissään uskoisin, lensi pois alueelta helikopterin edestä. Ja mihin lie kurjet pakenivat. Vielä aamulla ne pitivät tuttua mekastustaan lampien suunnalla.

Olen tähän saakka kuvitellut, että lintujen pesimärauha on ehkä jopa jossain laissa turvattu. Mutta olen kai väärässä tai sitten Fortum rikkoi törkeästi lakia. Miksi tuota operaatiota ei olisi voinut tehdä syksyllä?

Läksimme Laukaaseen ennen kuin helikopteri ennätti ajelemaan leikkurinsa kanssa pihapiirimme yllä. Fortumin lähettämän kartan mukaan pitkien puiden karsiminen koskee myös pihan yli menevää pienempää sähkölinjaa. Toivottavasti sunnuntaina Jokilaaksossa ei ole vastassa hävityksen kauhistusta, eivätkä ympäriinsä sinkoutuneet puiden latvat ole rikkoneet kasvihuonetta, pihan uusia istutuksia, smartia...

Kylmältä tuntui Nurmisen vesikin.
Tuo oli luonnonsuojeluosuus - tai lyhyt esimerkki siitä, miten luontoa voi herätä suojelemaan. Muutenhan koko päivä on ollut juhlapäivä: Jorman syntymäpäivä. Jorma huomioi, että olemme tänä keväänä käyneet uimassa erityisesti juhlapäivinä. Vappuna ja äitienpäivänä veden lämpö Jokilaaksossa oli vain seitsemän astetta. Tänään, syntymäpäivänä, vesi Laukaan Nurminen-järvessä oli yllättäen 15-asteista. Ilmakin keikkui päivän aikana 19 ja 20 asteen paikkeilla.

Ei kommentteja: