Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 20. maaliskuuta 2012

Ole mukava ihmisille ainakin silloin tällöin

jormas:Ruotsissa on alkoholittomat seurajuomat kovassa kasvussa. Systembolagetin viime vuoden tilastojen mukaan alkoholittomien viinien ja siidereiden kasvu on ollut 26 %. Niitä ruotsalaiset joivat peräti 1 677 919 litraa. Luulenpa, että se on paljon enemmän kuin vastaava luku Suomessa. Itsekin olen ollut samalla asialla useasti. Olen puhunut tilanneraittiudesta ja päihteettömistä saarekkeista suu vaahdossa muun muassa Sininauhakonsernissa. Vaan kaukana takana ovat sielläkin ajat, jolloin työntekijältä edellytettiin päihteistä pidättäytymistä. Tai ei siitä kuitenkaan niin kauaa ole, sillä alle kymmenen vuotta sitten toiminnanjohtajana oli Sininauhaliitossa Jorma Niemelä ja minä vastaavassa hommassa Sininauhasäätiössä. Silloin on katetta puhua alkoholittomien vaihtoehtojen puolesta, sillä se on Sininauhakonsernissa yksi valituista linjoista. Minulle henkilökohtainen valinta ilman Sininauhaakin. Kaima Jorma vastaavasti Liiton puolella pidättäytyi alkoholista työnsuhteensa vuoksi. Joka tapauksessa päihteetön vaihtoehto, tilanneraittius ja päihteettömät saarekkeet ovat nouseva trendi. Kannattaa itse kunkin pohtia mitä itselle merkitsee edellä mainitut asiat. Päihteettömistä saarekkeista oivia esimerkkejä ovat paikat, joissa perheet viettävät vapaa-aikaansa ensisijaisesti lasten kanssa. Mutta miksi vaikkapa uimahallin kahviossa pitää olla myytävänä keskiolutta? Entä sitten tilanneraittius? Hyviä esimerkkejä on lasten kanssa harrastaminen, mutta onhan niitä muitakin. Kuka tahtoisi olla oman äitinsä tai isänsä hautajaisissa päihtyneenä? Tai töissä tai liikenteessä tai työpaikkaa hakiessaan ja niin edelleen?
Voi olla, että elonpäivät eivät riitä siihen nähdäkseni ihmisten olevan mieluummin ilman päihteitä kuin päihtyneenä. Vaikka kännissä on monen mielestä kiva olla ainakin silloin tällöin, niin IN oli aikoinaan tupakointikin. Ehkä joskus ihmiset haluavat kokea kaiken heille tapahtuvat aidosti selvin päin eikä ole mitään tarvetta muuttaa päihteiden avulla todellisuutta toiseksi.
Aina silloin tällöin paikkalliset löytävät rummun jostain.
Siitä saattaa syntyä laulun ja tanssin paikka kadulla
Mutta minä jatkan oloa ja eloa Thaimaan Pattayalla. Parina aamuna olen ottanut moottoripyörän kyytiin golfvarusteet ja hurauttanut harjoituskentälle. Olen kiertänyt sen molempina aamuina kahteen kertaan, jolloin reikiä tulee aamua kohden 18. Tänä aamuna bloggasin taas suomalaisten, kolmen hengen ryhmän eiliseen tapaan ja yllätyksekseni en ollutkaan huonoin. Mutta ei minusta olemassa olevan hulluuteni lisäksi näillä näkymin golfhullua tule. Kunhan kiertelen nurmikkoa kauniissa luonnossa, haistelen suhteellisen raitista ilmaa ja kuuntelen lintujen laulua. Ja hätistelen muurahaisia sieltä täältä iholtani, sillä tunnun olevani tällä erää niiden suosiossa.
Tämänkertaista lomaa on nyt takana yli puolet, mutta töitäkin on tullut tehtyä. Sekä Sininauha Oy, mutta myös Sininauhasäätiö ovat työllistäneet sopivina annoksina. Enimmäkseen olen nauttinut elämästä ja työstänyt niitä näitä korvien välissäni. Kuten esimerkiksi usein käyttämääni elämänviisautta: "Ole mukava ihmiselle, kun olet matkalla ylös ja ylhäällä, sillä osan heistä kohtaat uudelleen, kun olet matkalla alas ja alhaalla."

Ei kommentteja: