Sivun näyttöjä yhteensä

tiistai 28. helmikuuta 2012

Ihmisen silmälle näkymättömissä

päivis: Katselin eilen hetken telkkarin dokumenttia, jossa kerrottiin ilmiöistä, joita ihmissilmä ei pysty näkemään. Nykyaikaiset kamerat ovat kuitenkin mahdollistaneet sen, että voimme sittenkin nähdä näitä silmälle näkymättömiä asioita. Dokkarissa näytettiin joitakin kasvien silmänräpäystäkin nopeampia muutoksia ja veden liikkeitä. Vedestä muun muassa on näkymätöntä voimaa, joka esimerkiksi voi aiheuttaa moottoriveneen lavan rikkoutumisen Atlantin ylityksen aikana.

Kiehtovimmalta kuulostanut silmillä havaitsematon asia dokumentissa olivat keijusalamat. Niitä lähdettiin kuvaamaan lentokoneella. Jos niitä ei näe, en tiedä, miten kuitenkin osasivat lähteä oikeaan suuntaan. Lentomatkakin salamoiden lähteelle kesti pari tuntia. Ehkä kuuntelin vain toisella korvalla ja katselin yhdellä silmällä, kun tämä yksityiskohta kerran meni ohi. Tutkijat pääsivät lopulta kameroineen oikeaan osoitteeseen ja onnistuivat kuvaamaan keijusalamoita, jotka sillä kertaa nousivat 30 kilometrin korkuisiksi. Ei siis mikään pikkujuttu, varsinkaan kun niitä ei normaalisti silmällä näe. Kuvissa ne eivät näyttäneet tavalliselta salamalta, vaan jonkinlaisilta yläilmoihin kurottuvilta tupsahduksilta. Keijusalamoita voi kai jossain tapauksissa nähdä paljain silminkin ja niitä onkin joskus annettu selitykseksi, kun ufobongarit ovat ilmoittaneet havainnoistaan.

Ihmiselle näkymättömiä asioita on usein hengellistetty. Ajatellaan vaikkapa enkeleitä, joita meillä sanotaan olevan ympärillämme, mutta emme vain näe niitä. Mutta niiden olemassaolo on ainakin joillekin hyvin varma ja uskottava asia, jos on esimerkiksi pelastunut jostain onnettomuudesta kuin ihmeen kaupalla. Oli enkeleitä matkassa.

Joskus epäilen, että eläimet näkevät jotain sellaista, mitä ihminen ei näe. Niilo on siinä asiassa hyvä tarkkailun kohde. Se saattaa tuijottaa intensiivisesti jonnekin metsän suuntaan ja ehkä vähän haukahtaakin ikään kuin merkiksi, että jotain siellä on. Mutta mitä tekee vieressä seisova ihminen: ei näe samassa pöpelikössä yhtikäs mitään.

Ei kommentteja: