Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 27. helmikuuta 2012

Punatulkku

jormas: Jokilaaksossa yksi pihapiirimme yleisimmistä linnuista on punatulkku. Ukot ovat oikein punaisia ja komeita, kuten eläinmaailmassa usein ja akat hieman arkisemmin pukeutuneita. Mikä lienee kääntänyt asian päälaelleen ihmismaailmassa, jossa naiset koristautuvat ja miehet eivät ehkä niinkään. Pitäisi ehkä kohtalaisen varovaisin sanankääntein arvioida miksi naiset koreilevat vaatteilla, sillä aika usein saan lukea tai kuulla heidän omasta suustaan, että itseään varten. Piäydyn siis arvioimaan eläinmaailan pukeutumista. Siellä ei pukeuduta komeaksi ensijaisesti itseään varten ainakaan eläintietelilijöiden mukaan. Herra tai koiras on korea, jotta kelpaisi sulhaseksi ja kumppaniksi naaraalle jopa elinikäiseen liittoon.
Sitten takaisin punatulkkuun. AIka valtiaita ne aamias- tai lounaspöydässä ovat, sillä tilaa niille antavat muun muassa tiaiset, jotka kuitenkin pönttöään ja kotiaan puolustavat aika sinnikkäästi muilta luomakunnan eläviltä.


Pangoin myös hieman nettiä kirjoittaakseni jotain siitä mitä punatulkku on meille ihmisille ajan saatossa symboloinut. Tarinoita löytyy paljonkin ja koska Elämän tähden ry:n säännöissäkin sanotaan, että työn ja tekemisen pohjana on yhdistyksessämme kristillinen ihmiskäsitys, kerron hieman mitä lintu on merkinnyt ja merkitsee ehkä vieläkin kristinuskon valossa ainakin joillekin luomakunnan ihmisjäsenille. Erään uskonnollissävytteisen tarinan mukaan punatulkun rinta oli aiemmin aivan vitivalkoinen, mutta värjäytyi punaiseksi linnun lentäessä auttamaan ristillä riippunutta Jeesusta. Kun kukaan muu ei häntä auttanut, pyrähti punatulkku nyppimään orjantappuran okaita pois Jeesuksen otsasta. Siinä touhussa punertui linnun rinta verestä ja sellainen se on siitä asti ollut. Toinen, ehkäpä hieman kotoperäisempi uskomus väittää, että lintu sai punaisen rintansa kantamalla vettä ja puolukoita ristillä kärsivälle Kristukselle. Punatulkun latinankielinen nimi, Pyrrhula pyrrhula, viittaa linnun punaiseen väriin.

Ruotsalaiset ovat antaneet tälle linnulle arvokkaan nimen domherre eli tuomioherra. Tämäkin nimi ponnistaa liikkeelle punaisesta väristä, mutta mutkan kautta. Punatulkun korea rintamus muistuttaa ruotsalaisten mielestä nimittäin tietyn katolisen papin (tuomioherra) kuoroasua, joka on väriltään punainen. Suomessa, etenkin Pohjanmaalla ja Savossa, on ruotsalaisten domherre vääntynyt tuomiherraksi, vaikkei punatulkulla mitään sen kummempaa suhdetta tuomeen olekaan. Osassa Länsi-Suomea on punatulkkua kutsuttu tuomioherraksikin suoraan käännettynä.

Ei kommentteja: