Sivun näyttöjä yhteensä

maanantai 24. kesäkuuta 2024

Elämäni TV-sarjat

Ensimmäinen sarja televisiosta, jota muistan seuranneeni, oli 50-luvulla Highway Patrol. Sitä en olisi saanut katsella Suomen valtion mielestä ikäni vuoksi alle 10-vuotiaana, mutta katselin kuitenkin. Tämän linkin takana pätkä siitä.

Highway Patrol oli 156-jaksoinen toimintarikosdraamasarja, joka tuotettiin vuosina 1955–1959. Se oli yksi suosituimmista sarjoista televisiohistoriassa ja ensimmäinen amerikkalainen, joka lähetettiin Länsi-Saksassa kyseisen maan kaupallisessa televisiossa.

Viimeisin toistaiseksi on Blacklist. Noin 200-osainen, kymmenen vuoden aikana tehty, makuuni loistava kokonaisuus, jonka sain eilen päätökseen. Sarjasta löytyy googlettamalla tietoa vaikka kuinka, joten en laita mitään linkkiä.

Siihen väliin, lähes 70 vuoteen mahtuu yhtä jos toistakin mieleen jäänyttä, joista yksi oli lännensarja 26 miestä. Toinen oli Bonanza. Sen kolmesta pojasta nuorin, Michael Landon oli yksi pääosan esittäjistä myös sarjassa Pieni talo preerialla, jota sitäkin seurasin. Muistini mukaan se oli ensimmäinen, jota katsoessani itkin tai kyynelehdin, ehkä eläinten vuoksi.

En varmuudella muista siirtyikö televisio pikkuhiljaa mustavalkoisesta väriaikaan ja milloin. Ehkä Chicagoon sijoittunut Lahjomattomat oli kaksivärinen, mutta myöhemmin tehty samanniminen elokuva jo useammissa väreissä.

Muistiin on jäänyt myös kolme sarjaa, Payton Place, Dallas ja Dynastia, joista varsinkin kahta viimeksi mainittua seurasin säännöllisesti aina, kun ne tulivat televisiosta. Suomalaisista sarjoista en muista kuin yhden, jonka olisin katsonut alusta loppuun. Se oli Mikko Niskasen Kahdeksan surmanluotia. 

Netflix-aikaan en ole jäänyt koukkuun kuin yhteen. Se on jo mainittu Blacklist. Tämä monesti palkittu säilyy varmasti katsottujen sarjojeni piikkipaikalla kauan tai loppuun saakka. Netflix ulkomaisen televisioviihteen tuottajana on mieleeni siksikin, että se on minulle ja ehkä muillekin ainut, joka näkyy vaikka Thaimaan rantatuolissa kämmenenkokoisella älylaiteella suomeksi tekstitettynä ilman "pielavetisiä".

1 kommentti:

Tiina Hokkanen-Oja kirjoitti...

Isäni vihasi tuota Niskasen TV-sarjaa, jota Mikko Niskanen pyysi häntä katsomaan. Isähän oli tuon Pihtiputaan poliisisurman päätutkija.