Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 13. tammikuuta 2024

Nuutti ja muita mörkojä

Tänään, Nuutinpäivänä muistetaan kahta tanskalaista pyhimystä: Tanskan suojelupyhimystä pyhää Knutia ja herttua Knut Lavardia, joista molemmat kokivat marttyyrikuoleman varhaisella keskiajalla. Jälkimmäisen murhasi hänen oma serkkunsa heti joulurauhan päätyttyä 7.1.1131.

Suomalaisessa pakanallisessa kansanperinteessä tunnetaan vanhastaan kekripukki ja nuuttipukki. Nuuttipukki kuului joulunjälkeisen ajan rituaaliin, jossa karvaiseksi ja sarvekkaaksi pukiksi pukeutunut väki kulki talosta taloon ruokaa ja juomaa pyytäen.

Se päättää joulun, jota olen tänä vuonna viettänyt etupäässä sydämessäni monin eri tavoin. Olen myös tullut vakuuttuneeksi, että useammassakin pyhässä ja muissa kirjoissa sekä tarustoissa mainittu Jeesus on oikeasti syntynyt, elänyt ja kuollut. Siitä mitä mies teki ja oli ollaan maailmassa montaa mieltä. Itsekin uskon välillä yhtä ja välillä toista.

Kristinuskossa hän oli Jumalan poika, jota juutalaiset edelleen odottavat, islamissa hän oli profeetta jne. Historiantutkijat ovat kuitenkin lukuisten todisteiden vuoksi varsin yksimielisiä siitä, että oli Jeesus sitä tai tätä, hän on todellinen henkilö.

Piipahdetaanpa samaan hengenvetoon Aatamissa ennen Eevaa ja parissa naispaholaisessa.  Kabbalan mukaan Lilith oli Aatamin ensimmäinen puoliso, demoni jonka Jumala oli luonut. Aatamin ja Lilithin yhtymisestä syntyivät demonit.

Lilithin myöhempänä avopuolisona pidettiin Saatanaa, joka houkutteli Eevan syntiinlankeemukseen. Joskus oletettiin myös, että viettelijä olisi ollut käärmeen hahmon ottanut Lilith, joka Jumalan kirouksen takia ei pystynytkään enää vapautumaan ottamastaan käärmeen hahmosta.

Juutalaisessa perinteessä Lilithin uskottiin olevan siivekäs, pitkähiuksinen, viekoitteleva nainen, jolle oli alistettu 480 demonin sotaväki. Lilith liikkui öisin ja saattoi olla vaaraksi yksin nukkuville. Keskiaikaiset juutalaiset uskoivat, että Lilith voi lennellä ympäriinsä pöllön hahmossa, ja pelkäsivät, että tuo vampyyrin kaltainen demoni voi ryöstää lapsia. Lilithin oletettiin olevan lapsen kimpussa, jos lapsi hymyili sapatin tai uudenkuun yönä unissaan. Tällöin nukkuvaa lasta lyötiin kolme kertaa nenälle ja manattiin Lilith lapsesta pois.

Hyvinkin samantapainen on Aswang (tai Asuwang), myyttinen olento filippiiniläisessä kansanperinteessä. Aswang oleskelee puissa ja pitää Tik-tik ja Wak-wak ääntä. Se on luonnostaan paha vampyyrintapainen olento, joka voi muuttua eri eläimiksi. Aswangin elinympäristön lähellä olevan kylän asukkaat ovat rakentaneet kirkon kyläänsä sen puun viereen, jossa se vaanii uhrejaan. Myytin mukaan, jos kirkkoon menee sisälle, Aswang tulee ja tappaa hänet. Aswang on yksi pelätyimmistä myyttisistä olennoista Filippiineillä.

Mystinen ja myyttinen on maailma kekri- ja nuuttipukista muihin mörköihin, joihin itse kukin voi uskoa kuten tahtoo, sillä hengissähän niitä pitää oikeastaan vain ihmisten usko. Nyt on kuitenkin kuvan terassin pienen kuusen aika lähteä koristeineen ja tähtineen sisätiloihin odottamaan ensi joulua.

Huomenna syvennyn jatkamaan yksinäisyyden toimintaselostetta näillä näkymin yksin. Ehkä siksi, että muut näkevät ajatuksen järjettömäksi. 


Ei kommentteja: