Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 30. syyskuuta 2023

Temppelillä

Buddha (बुद्ध) on sanskritin ja paalin kielen sana ja tarkoittaa perusmerkityksessään 'hereillä olevaa'. Uskonnollisissa yhteyksissä sillä viitataan valaistumiseen, joka on buddhalaisen harjoituksen päämäärä. Buddhalaisuus onkin thaimaalaisessa arjessa läsnä monella kauniilla tavalla. Niitä olen saanut maistaa viimeisen vuoden aikana Morakotin ansiosta enemmän kuin aikaisempina vuosina (15) yhteensä.

Tänään oli yksi vuoden kolmesta päivästä, jolloin kyläläiset kokoontuvat samasta syystä temppelille. Useilla mukanaan pussillinen tai pari ruokaa ja ehkä jokunen bahtikin munkeille. Luulen, että he vuorostaan tarjoavat lahjoitettua ruokaa myöhemmin sitä tarvitseville.

Syötävää ja varsinkin käytettyjä vaatteita oli tänään myös myytävänä pikku pisteissä temppelin pihalla. Mukana menossa minunkin aaimiaisteni kantapaikka. Moni kylän kauppa tai myyntipiste oli suljettu, sillä väki oli joukolla paikalla.

Morakotkin haki jostain aamulla anivarhain syötävää. Viiden kuvan kokonaisuudessa on jokunen kuva temppeliltä, mutta myös Morakotista, kun hän ensin siunasi noutamansa antimet kotona ja sitten uudelleen, kun hän antoi vaatimattomat lahjoituksemme muovipusseissa.


Kun tästä kysyin, ehkä ymmärsin kaikki, ehkä vain osan, kun Tata sanoi pyytäneensä sieltä jostakin, että hänen kuolleet vanhempansa saisivat myös ruokaa. Kaunista minulle ja minusta 🙏.

Vuosi sitten en olisi uskonut, että ylipäätään mikään paikka Päiviksen ja vähän minunkin Jomtienin Seven Seasin jälkeen voisi tuntua maassa thai- tai miltään muultakaan kodilta. Niin on kuitenkin käynyt. Phatthalung on kuin olisin tullut kotiin. Vaikka minulla ei juuri kenenkään kanssa ole kielellistä yhteyttä, voin monin eri tavoin kokea kuuluvani tänne tällä hetkellä ehkä enemmän kuin minnekään muualle.

Tietysti aikuiset, mutta myös monet lapset muistavat minut. Ehkä outona ja salaperaisenä farangina, joka on iloinen, hymyilee paljon, on kaikille ystävällinen ja jakaa tällä kertaa lapsen kämmenen kokoisia, eri värisiä palloja.

Naapurin ensimmäistä vuotta koulussa oleva poika saattaa vapaapäivänään tulla usemmankin kerran katsomaan onko farangi tallessa. Sitten heitetään ylävitoset. Kuten monen kasikymppisenkin kanssa. Kaikki tai moni asia on minulla paremmin kuin alati huononevaan miesmuistiin.

Ei kommentteja: