Sivun näyttöjä yhteensä

lauantai 12. elokuuta 2023

Tasan kymmenen vuotta Merikonttikotia

Itseäni on iät ja ajat kiinnostanut kulkea omia polkuja. Toki useita niistä on kulkenut ennen minua moni muukin. Mutta jotakin aiemmin tallaamatontakin Suomessa on taipaleelle sattunut. Yksi sellainen on Päiviksen ja minun yhteinen luomus, Merikonttikoti, joka sai nimekseen Duokoti. Kahdesta kontista kun on tehty.

Monta vuotta asustimme sitä yhdessä, kuten kuljimme elämäämme muutenkin, ehkä liiankin käsi kädessä. Tänään kuitenkin tulee ensimmäisestä konttiyöstä tasan kymmenen vuotta.

Kertakaikkisen hienoa ja ainutlaatuista aikaa, eikä edelleenkään tiedossani ole toista, pelkästään merikonteista tehtyä kotia.

Vaikka ammattisuunnittelijoita oli monin kappalein, on varsinainen arkkitehtuuri kyllä omaa käsialaani Päiviksellä höystettynä. Jopa siinä määrin, että "virallinen" arkkitehti ilmoitti Hyvinkään asuntomessuille, että hänen nimensä ei saa näkyä missään. Näkyi kuitenkin, sillä se oli myös Tuusulan hyväksymissä viiden vuoden ensimmäisissä rakennuslupakuvissa. Sitä en enää tai nyt muista mistä herra arkkitehti veti aikoinaan herneen tai koko palon nenäänsä.

Koti on osoittautunut kymmenen vuoden asumisen jälkeen loistavaksi ja hyvin tehdyksi. Jos nyt aloittaisin alusta tällä kokemuksella, vain lattiasta kattoon olevien, osaomistuskoira Niilon ikkunoiden ja lasiovien lipat saattaisin tehdä pitemmiksi. Monesti viisto vesisade sataa suoraan lasiin. Toisaalta sateen ropistessa tunnelmallisesti kontin kattoon, on mukava katsella, kun pisarat tapaavat matkansa pään ja murskaannuttua valuvat vesinoroina maahan.

Tänä päivänä ja vuosia ovat pienet asunnot olleet kurssissa, joten olimme aikaamme edellä. Jos Päivi Strandén alias Päivis olisi jatkanut Vaihtoehtoisen ammattikoulu Sovinto ry johtajana ja minä Sininauhasäätiön samoin, merikonttiasuntoja tehtäisiin Suomessa tänäkin päivänä.

Merikonttikodeista rakennettavat pienasunnot olivat kymmenen vuotta sitten ja yhä erittäin ajankohtainen, tuhannen taalan idea. Kauimmillaan kävin Ukrainassa, Mustanmeren rannikolla hakemassa lisäviisautta ja yhteistyökumppaneita konttitehtaalta. Niitä etsin myös Virosta ja pitkin Suomea. Olisi pitänyt löytää ammattioppi- tai vankeinhoitolaitos tai kuntouttavan työn yhteisö, joka olisi syttynyt ajatukselle. Sama asia on kateissa edelleen. 

Voi olla, että joku toinen on parempi markkinamies, mutta ilman rahaa, asemaa ja valtaa itselleni on ollut välillä ylivoimaisen vaikeaa saada joku toinen syttymään hyvälle idealle. Saman olen huomannut politiikassa, jossa sulkien kerääminen omaan tai puolueen hattuun on ensiarvoisen tärkeää. Joskus huono idea hyvällä markkoinnilla elääkin paremmin ja pitempään kuin hyvä idea huonolla markkinoinnilla.

Ei kommentteja: